EKONOMISTI SUGLASNI

Američka recesija uskoro završava

27.05.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Američka recesija uskoro bi trebala završiti, no nastavljeni gubitak radnih mjesta i pad cijena nekretnina ukazuju da će gospodarski oporavak biti mnogo umjereniji nego što je to bio slučaj kod prijašnjih kriza, pokazuje danas objavljeno istraživanje

Istraživanje američkog Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista (NABE), koje je obuhvatilo 45 profesionalnih ekonomista, pokazalo je da njih tri četvrtine očekuje da gospodarska kriza završiti do trećeg tromjesečja ove godine. Preostali ispitanici smatraju da će točka zaokreta nastupiti ili u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju ili u prva tri mjeseca 2010. godine. Nitko od ispitanika ne vjeruje da će se recesija, koja ulazi u 17. mjesec trajanja, nastaviti iza prvog tromjesečja iduće godine.

'I dok je općenito ton i dalje slab, sve je više znakova da se gospodarstvo stabilizira. Poslovni ekonomisti vide da će recesija uskoro završiti, no i da će gospodarski oporavak vjerojatno biti znatno umjereniji od onih kojima smo uobičajeno svjedočili nakon oštrih padova', izjavio je predsjednik NABE-a Chris Varvares.

Nedavni američki gospodarski pokazatelji ukazali su da intenzitet krize, započete izbijanjem krize na tamošnjem tržištu nekretnina, počinje usporavati te da dio novca od plana fiskalnih poticaja vrijednog 787 milijardi dolara počinje protjecati kroz gospodarstvo.

Više od dvije trećine ispitanika u NABE-ovom istraživanju predviđa da će do sredine godine prodaja kuća dosegnuti dno, pri čemu njih 60 posto predviđa dno i na tržištu prodaje novih kuća u istom vremenskom okviru.

Ipak, ekonomisti ne vide povratak na stope gospodarskog rasta blizu trenda (oko tri posto) sve do zadnjeg tromjesečje 2010. godine, navodeći kao razlog rastuću nezaposlenost, pad cijena kuća i poteškoće s dobivanjem kredita.

Ispitanici su također revidirali na lošije svoje ranije procjene pada te sada očekuju da američko gospodarstvo zabilježi pad za 1,8 posto u drugom tromjesečju. Time bi kumulativni pad BDP-a iznosio 3,7 posto, što je najveći pad od recesije u razdoblju od 1957-1958. godine.

U istraživanju NABE-a provedenom u veljači ispitanici su procjenjivali pad američkog BDP-a u ovom tromjesečju za 1,7 posto. U prvom ovogodišnjem tromjesečju, po prvim procjenama američke vlade, BDP je pao 6,1 posto na godišnjoj razini. U petak se očekuje objava revizije tih procjena.

NABE-ovo istraživanje pokazuje i da ekonomisti očekuju u drugoj polovini ove godine rast američkog BDP-a za 1,2 posto, dok bi se povratak na stope rasta nadomak trendu, odnosno u visini od 2,7 posto, mogao ostvariti u zadnjem tromjesečju iduće godine.

'Ključni nepovoljan rizik ostaje i dalje prisutan velik gubitak radnih mjesta, nedostupnost kredita i daljnji oštar pad cijena kuća. To uzrokuje opreznost samih potrošača, za koju ekonomisti koje je NABE obuhvatio istraživanjem očekuju da će se nastaviti', kaže Varvares.