KOMPROMISNO RJEŠENJE

Porez na imovinu uvodi se u travnju, a plaća od jeseni

31.10.2012 u 09:32

Bionic
Reading

U Vladi su, čini se, postigli kompromis između onih koji su se zalagali za uvođenje poreza na imovinu s početkom sljedeće godine i onih koji su bili za jednogodišnju odgodu, odnosno za to da naplata poreza na imovinu počne 1. siječnja 2014. godine, piše Novi list

Kompromisno rješenje s jučerašnjeg Užeg kabineta Vlade je: uvođenje poreza na imovinu od 1. travnja sljedeće godine s time da će građani račune početi dobivati tek u posljednjem tromjesečju 2013. godine.

Kao druga opcija spominjao se 1. srpanj, ali puno je vjerojatnije da bi to mogao biti datum kada počinje naplata poreza na imovinu i na zemljište, piše Novi list.

Od travnja do kraja godine građani će, kako doznajemo, kao akontaciju poreza na imovinu za svoje kuće ili stanove plaćati iznos koji trenutno plaćaju kao komunalnu naknadu. Krajem godine, najranije u rujnu, dobit će rješenja za porez na imovinu, a tada će postati poznato i koliku će razliku morati platiti za razdoblje od 1. travnja kada će u Hrvatskoj zapravo na snazi biti naplata poreza na imovinu.

Uvođenje poreza na imovinu tako će se ipak dogoditi u sljedećoj godini, za što se zalagao ministar financija Slavko Linić, no građani novi namet neće osjetiti do kraja godine. Tako je Vlada izbjegla situaciju da građanima račun za novi trošak pošalje u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore koji će se održati u svibnju sljedeće godine, piše Novi list.

No, za očekivati je da će taj porez o kojem će se raspravljati u prvim mjesecima sljedeće godine zasigurno biti jedna od predizbornih tema. O stopi koju bi plaćali građani za stanove u kojima žive, te stopi za stanove u kojima ne žive niti ih iznajmljuju iz Vlade zasad ne žele govoriti. Tek se doznaje da će na račun za porez na imovinu osim 'kvadrature' stana ili kuće utjecati i zona u kojoj se nekretnina nalazi te starost građevine