TVRTKA ČAČIĆEVE SUPRUGE

Zaposlenicima Coninga mjesecima kasne plaće

25.10.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Zaposlenici tvrtki iz sastava varaždinske Coning grupe, njih nešto više od dvjestotinjak, već neko vrijeme primaju plaće s mjesecima zakašnjenja. Točnije, tvrtke među čijim je vlasnicima i prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić, koji je svoja upravljačka prava prenio na odvjetničku tvrtku, te njegova supruga Marija Čačić, zaposlenima u graditeljstvu isplaćuju plaće s tri, a zaposlenima u turizmu s dva mjeseca zakašnjenja

Upravo zbog neredovite isplate plaća, kako doznaje Regionalni tjednik, održan je sastanak predstavnika sindikata, zaposlenika i uprave Coninga. 'Dugotrajna kriza građevinskog sektora uslijed gospodarske krize u zemlji i dugogodišnja nemogućnost značajnih potraživanja itekako utječu na loše redovito poslovanje i ispunjavanje obaveza.

Građevinski sektor je, nažalost, među prvima osjetio utjecaj krize. Situacija je izrazito teška te se stoga ni u grupi Coning ne događa ništa specifično u odnosu na cijelu građevinsku grupaciju. Isplata plaća u Coning grupi kasni u prosjeku dvije plaće u društvima iz područja turizma i tri plaće u društvima s područja graditeljstva', pojasnio je Stjepan Ptiček, direktor Coninga.


Da ne bi morala dijeliti otkaze zbog krize, uprava Coninga bila je prisiljena smanjiti plaće za oko 25 posto još prije dvije godine. Plaće su trebale biti smanjene na određeno vrijeme, ali dogovoreni je rok istekao prije tri mjeseca.

'Važno je naglasiti da, unatoč tome što su naši poslovi usred krize prepolovljeni, nismo otpuštali radnike, što nam je cilj i ubuduće. Uprava Coninga kontinuirano komunicira sa sindikatima kojima smo predložili naše mjere kojima je cilj smanjenje dugovanja i intenziviranje poslovnih aktivnosti. Moguća rješenja trenutno loše situacije su ugovaranje novih poslova, restrukturiranje, pronalazak strateških partnera za određena poslovna područja te prodaja imovine. Poduzimamo sve što je u našoj moći kako bismo što prije prevladali izuzetno tešku situaciju. Kao i do sada, poštivat ćemo sva ugovorima zajamčena prava zaposlenika te postupati sukladno hrvatskim zakonskim propisima. Povremeno nam se događalo da pojedina društva iz grupacije zapadnu u teškoće, ali takve stvari do sada smo uspješno rješavali', naglasio je direktor Coninga.