OVRŠNI ZAKON ZAPEO

Zašto radnici i dalje ne mogu utjerivati neisplaćene plaće u Fini

16.10.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Iako se od ponedjeljka, 15. listopada, nakon što je službeno startao izmijenjeni Ovršni zakon, neisplaćene plaće mogu ubrzano rješavati preko Fine, nitko od 80.000 radnika koji rade, a ne primaju plaću nije pohrlio na šaltere Financijske agencije da utjera novac od svog poslodavca

'Financijska agencija nije zaprimila nijednu potvrdu poslodavca o neisplaćenim plaćama i otpremninama (obračun poslodavca)', odgovorili su tportalu iz Fine nakon stupanja na snagu izmijenjenog Ovršnog zakona.

U kritikama ovog zakona upozoravalo se da je u malim tvrtkama pravi poduhvat pribaviti potvrdu o neisplati plaće, ponekad je potrebno čekati mjesecima da utjerivanje za njih obavi Državni inspektorat. No čak i kad imaju potvrdu u rukama, ne mogu s njom samo otići na Finu, nego će morati još pribaviti rješenje od javnog bilježnika. Ne zna se još točno kako će izgledati procedura jer novi ovršni zakon, iako je stupio na snagu, još nije zaživio, s obzirom na to da nema provedbene propise.

'Bit ću presretna ako +radnici koji ne primaju plaće u studenom počnu preko Fine utjerivati svoje plaće. Na gužvu na šalterima Fine mogli bi pričekati još dulje, s obzirom na to da novi ovršni zakon još nema provedbene propise. Čak i kad radnik utjera potvrdu od poslodavca o obračunu neisplaćene plaće, to nije dokument s kojim može otići na šalter Fine jer ta državna institucija ne može donijeti rješenje o ovrsi, to može samo sud ili javni bilježnici', objašnjava Jasenka Bertolan, pravna zastupnica u SSSH.

Ovo bi se zakonsko rješenje, zbog smanjenja broja ovršnih predmeta na sudovima, koje će iz njega proizaći, moglo tumačiti i kao sređivanje izvješća o sudovima, s obzirom na to da EU ima monitoring nad poglavljem Pravosuđe, komentirala je sindikalna pravna zastupnica.

A osim činjenice da radnici bez plaće moraju pričekati na prisilnu naplatu plaća, pitanje je i što će dobiti kad dođu do Fine. Kako su jučer upozorili iz SSSH, kod poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, žiroračun je najčešće blokiran, što također ne može riješiti novi zakon.