ŠIRENJE NA EUROPSKU UNIJU

Bloomberg: Todorić je još u igri za Mercator

11.09.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Najveća hrvatska kompanija, Agrokor mogla bi ponovo oživjeti svoje planove za preuzimanje Mercatora kako bi bio prisutan u dvjema zemljama Europske unije i ostatku Balkana, smatraju analitičari Abanka i Alta Investa, piše Bloomberg

Zagrebačka je kompanija u veljači odustala od kupnje Mercatora nakon što su dvije banke uključene u cijeli proces, UniCredit SpA i Raiffeisen, uskratile potporu za preuzimanje Mercatora.

No prema mišljenju slovenskih analitičara, Todorićevo zanimanje za Mercator približavanjem datuma ulaska Hrvatske u EU, samo raste.

'Vjerujem kako je Agrokor i dalje vrlo zainteresiran za kupnju dionica Mercatora, posebno sada kada se bliži datum priključivanja Hrvatske Europskoj uniji gdje bi Agrokor utvrdio poziciju na domaćem tržištu, ali i značajnim tržištima u Sloveniji i Srbiji', kazao je analitičar Abanka Radivoj Pregelj koji smatra da su se banke možda povukle zbog loših Agrokorovih rezultata, no da je Todorić još u igri.

Bloomberg podsjeća da je Agrokor za dionicu Mercatora ponudio 221 euro u svojoj lanjskoj ponudi.

'Agrokor je još zainteresiran za Mercator, najviše kako bi zadržao svoju dominantnu poziciju na hrvatskom tržištu', rekao je analitičar Stašo Stanovnik. 'Zato je bio tako uporan u prošlosti, a sada se čini da će zbog teškoća prodaja ići po nižoj cijeni', komentirao je.