ŠTEDNJA ENERGIJE

1. rujna EU ukida proizvodnju žarulja

31.08.2012 u 11:26

Bionic
Reading

Od prvog rujna ove godine u Europskoj uniji se ne smiju proizvoditi nikakve žarulje, ni one od 25 vati. Trgovine smiju još rasprodati postojeće zalihe. Za osvjetljavanje se preporučuju svjetlosne diode – LED

Samo pet posto utrošene električne energije žarulja pretvara u svjetlo. Zato su još 2009. zabranjene one od preko 75 vati, zatim one od 60 i 40 vati. Sad su na red došle i žarulje od 25 vati.

Kako onda osvjetljavati stanove i urede? Stručnjaci u Njemačkoj su testirali halogene lampe, takozvane štedne svjetiljke s plinom i svjetlosne diode. Najbolje ocjene su dobile svjetlosne diode. One nisu štetne za okoliš, dugo traju, odmah nakon uključenja daju dobro svjetlo i troše malo struje – do 90 posto manje nego obične žarulje. Zasad su, istina, još skupe, ali vijek trajanja im je 25 puta dulji nego kod običnih žarulja

OPREZNO S OTROVNOM ŽIVOM

Cijena svjetlosnih dioda godišnje pada za oko 30 posto. Danas ona stoji oko 20 eura, ali se procjenjuje da će 2020. stajati manje od tri eura.

Štedne svjetiljke s plinom troše nešto više energije nego diode, ali daju lošije svjetlo nego žarulje i diode i trebaju neko vrijeme dok počnu svijetliti punom snagom. Problematično je i to što sadrže otrovnu živu. U slučaju razbijanja štedne žarulje s plinom stručnjaci preporučuju da se odmah otvore prozori i napusti prostorija te pokupe krhotine tek nakon polusatnog zračenja te da se te krhotine bace u specijalni otpad.

Zabranom žarulja Europska unija želi smanjiti potrošnju električne energije za jedan posto. To na razini Unije odgovara količini koju proizvede deset elektrana na ugljen.

Zabrana žarulja već postoji u nekim zemljama. U SAD-u, Australiji, Brazilu, Filipinima, Kini i Indiji je već na snazi ili je planirana.