UOČI GLAVNE SKUPŠTINE

I dalje nejasno tko su stvarni vlasnici Varteksa

20.08.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Uoči skore Glavne skupštine Varteksa, koja bi trebala donijeti odluke o pokriću lanjskog gubitka dobiti u budućim razdobljima, najveća domaća tekstilna industrija posluje lošije nego lani, ali to, kao ni izmjene u vlasničkoj strukturi, neće izazvati nikakve promjene, sudeći po predloženim odlukama

Uprava Varteksa predlaže da se lanjski gubitak od 60 milijuna kuna pokrije s gotovo 18 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi, a ostatak gubitka od 42,6 milijuna iz dobiti sljedećih poslovnih godina. No pitanje je hoće li se Varteks dokopati vremena kada će poslovati s dobiti nastavi li ovako, odnosno ne priskoči li mu u pomoć država. Naime, prihodi od prodaje pali su s 158 na 125 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine. Doduše, za 35 milijuna smanjeni su i rashodi, uglavnom zahvaljujući manjim materijalnim troškovima, ali je ipak ostvaren gubitak od 30,7 milijuna kuna, što je za 700 tisuća kuna više nego u isto vrijeme prošle godine. Uz to, ukupne kratkoročne obveze došle su do 467 milijuna kuna, dugoročne iznose 186 milijuna, dok kratkotrajna imovina iznosi tek 143 milijuna, a dugotrajna 797 milijuna.

Došlo je do značajnijih promjena u vlasničkoj strukturi Varteksa d.d. koji ima 700 zaposlenih, a ostali su u desetak tvrtki kćeri. Među deset najvećih dioničara više nema Validusa, a najviše dionica ima sama kompanija, gotovo 10 posto. S 9,19 posto slijedi Karlovačka banka i nepoznati vlasnik koji ima 8,95 posto na skrbničkom računu kod RBA. Osam posto dionica u vlasništvu je Varteks ESOP-a, a tek nešto manje ima Nenad Bakić. Stjepan Igrec ima sedam posto dionica, a zatim slijede tri vlasnika skrivena iza skrbničkih računa, dok je Zoran Košćec s 2,55 posto dionica deseti dioničar po veličini.

Usprkos svemu tome, Glavnoj skupštini nisu predložene nikakve promjene, što opet otvara pitanje o tome tko su vlasnici kompanije. Naime, Nadzorni odbor vodit će i dalje Milan Horvat, a uz njega sjedit će Stjepan Igrec, Artur Gedike, Marijan Mitrović, Neven Maruševec, Božica Čićek-Mutavdžić i Krešimir Dragić, ravnatelj Uprave za gospodarstvo Ministarstva financija, koji bi zacijelo najbolje mogao objasniti kako je Varteks uspio dospjeti među najveće porezne dužnike.