ZAVOD ZA STATISTIKU

Industrijska proizvodnja pala 3,8 posto

29.06.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala za 3,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u svibnju porasla za 2,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine pala za 3,8 posto.

To je manji pad nego što se očekivalo, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je u svibnju industrijska proizvodnja pala za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Industrijska proizvodnja pala je već peti mjesec zaredom, no pad u svibnju znatno je manji nego u travnju, kada je iznosio 9,4 posto.

'Industrijska je proizvodnja i u svibnju nastavila negativan trend godišnjih promjena, no nešto slabijim intenzitetom. Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku su se proizvodnju dodatno negativno odrazila nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, našem najznačajnijem vanjskotrgovinskom partneru, odnosno slabija inozemna potražnja', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a. U svibnju je najviše, 8,8 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, s padom od 5,7 posto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je, pak, za 2, a proizvodnja energije za 0,4 posto.

Rast je zabilježen samo u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 0,8 posto. Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 6,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 'S obzirom na smanjenu i domaću i inozemnu potražnju, ni u idućim mjesecima ne očekujemo znatnije poboljšanje u industrijskoj proizvodnji', zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.