VELIKI OBRAT

Linić: Država ulazi u vlasništvo Diokija!

19.06.2012 u 20:04

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić najavio je kako će država ući u vlasništvo Diokija. Njezin udjel iznosit će 38 posto, rekao je ministar na panelu na zagrebačkom Veleučilištu VERN

'Ulazimo u posrnulo poduzeće koje je nekad ostvarivalo veliki izvoz, ali Vladin problem je što ne možemo ući sa svježim kapitalom', istaknuo je Linić.

Zanimljivo je da zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal nakon današnjeg sastanaka s predstavnicima radnika Diokija nije spomenula tu mogućnost.

'Vlada je krenula u traženje strateškog partnera, odnosno tvrtke koja bi ušla sa svježim kapitalom i pokrenula proizvodnju u Diokiju', rekla je novinarima Obradović Mazal.

Potencijalni investitor zabrinut je zbog sumnje da Dioki nije opterećen samo sa 1,6 milijardi kuna gubitaka, nego i sa skrivenim opterećenjima, pa iskazuje zazor od ulaska u Dioki u ovoj fazi. Takva je bojazan investitora problem i zbog eventualnog pokretanja proizvodnje u Diokiju i Dina Petrokemiji na Krku, jer je za to samo u startu potrebno 30 milijuna eura, objasnila je Obradović Mazal.

Podsjetimo kako je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić dosad odbacivao bilo kakvu mogućnost da država pomogne Diokiju.

'Dioki je privatna tvrtka i svaki pokušaj tretmana Diokija na način da bi država trebala isplaćivati plaće ili preuzimati odgovornost otvara Pandorinu kutiju s beskonačnim brojem tvrtki', govorio je Čačić.