50 DO 60 TISUĆA

Iz Ukrajine ove godine dvostruko više turista

05.05.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Hrvatska ove godine može očekivati dolazak dvostruko više turista iz Ukrajine nego lani, njih 50 do 60 tisuća slijedom mjere privremenog, sezonskog ukidanja viza za građane iz te zemlje, kazao je danas u Zagrebu ukrajinski veleposlanik Markijan Lubkivskij nakon susreta sa ministrom turizma Damirom Bajsom.

Susret ministra i veleposlanika održan je u Ministarstvu turizma zbog mjere ukidanja viza za građane Ukrajine, što je prva mjera iz akcijskog plana za turizam, koja će se provesti od 1. svibnja do 1. listopada ove godine.

Ukrajinski veleposlanik zahvalio ke hrvatskoj Vladi i ministru turizma na uvođenju te mjere koju smatra povijesnom i važnom za dvije prijateljske zemlje i to ne samo za povećanje turističkog prometa iz Ukrajine prema Hrvatskoj nego i za druge oblike gospodarske suradnje.

Kazao je i kako očekuje da će to pridonijeti i povećanju robne razmjene između Ukrajine i Hrvatske koja je prošle godine iznosila 220 milijuna američkih dolara. Dodao je da će Ukrajina sa svoje strane razmotriti ukidanje viza za hrvatske građane.

Naveo je i da su u tijeku pregovori sa zračnim prijevoznikom Croatia Airlines za otvaranje direktne linije Kijev - Zagreb.

Najveći broj ukrajinskih turista očekuje od kraja lipnja do kraja rujna, kada će i letjeti najviše chartera iz Ukrajine prema Hrvatskoj, ali i 6. lipnja na nogometnoj utakmici Hrvatska - Ukrajina za kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo.

Kazao je da agencije u Ukrajini već naveliko rade na aranžmanima za Hrvatsku te očekuju dobru sezonu u Hrvatskoj.

Ministar Bajs napomenuo je i da se danas u Kijevu održava Hrvatski dan u organizaciji Veleposlanstva Hrvatske u Ukrajini, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice na kojem će se također promovirati hrvatski turizam i mjera ukidanja viza.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici hrvatskih putničkih agencija pa je tako direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija Maja Stanić ukidanje viza ocijenila važnim za oba pravca očekujući veći broj agencijskih ukrajinskih gostiju u Hrvatskoj.

Zoran Čarapić iz Agencije Atlantis Travel te Edo Pivčević iz splitske agencije IBCI, kao specijalisti za rusko i ukrajinsko tržište, naglasili da bi mjeru ukidanja viza trebalo provesti i iduće godine jer jedna godina nije dovoljna za veći promet. Pozdravili su i mogućnost ukidanja viza za hrvatske građane za Ukrajinu smatrajući da bi to značajno poboljšalo turistički promet iz Hrvatske prema Ukrajini.