SVI SE OGRADILI

Badel 1862 kazneno prijavio glasnika loših vijesti

29.05.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Uprava Badela 1862 neugodno je iznenađena anonimnim pismom koje su potpisali neimenovani 'Radnici i mali dioničari društva Badel 1862', a u kojem je u javnost plasiran niz neistina o otpuštanju zaposlenih, knjigovodstvenim manipulacijama vrijednošću imovine neplaćanju obveza državi, dobavljačima i kooperantima i bankama te kašnjenju plaća radnicima

To je u utorak na konferenciji za medije kazao predsjednik uprave Badela Srđan Oreb napomenuvši da se nadao da će se ulaskom države u vlasničku strukturu Badela primiriti dvije struje u tvrtki koje su se vođene ambicijama borile za prevlast, ali da se to očito nije dogodilo. Novinarima je također podijeljen informativni materijal u kojem se demantiraju navodi iz anonimnog pisma.

'Ne znamo tko stoji iza pisma, no od njega su se ogradili mnogi radnici i mali dioničari, a ne vjerujemo ni da bi konkurencija učinila tako nešto jer im to nije svojstveno. Bivši predsjednik uprave Badela Anto Perković i njegova Udruga malih dioničara Badel badelovcima također je kazao da nisu autori pisma jer, da jesu, onda bi se i potpisali. Ovim je pismom i stavljanjem Badela u kontekst stečaja kompaniji nanesena velika šteta. Točno to bi učinio onaj tko želi obezvrijediti tvrtku i kupiti je za kunu', kazao je Oreb.

Pojasnio je da je pismo odaslano u javnost u kritičnom trenutku kada Badel s bankama, čije je povjerenje vratio, okončava pregovore o reprogramu, čime smanjuje iznos dospjelih obveza i kada ulazi u sezonu za koju se šest mjeseci mukotrpno pripremao i na koju je stavio sve karte. Ocijenili su, naime, da je upravo ova sezona ključna za izlazak iz krize ne samo Badela, nego i cijele zemlje.

'Stoga smo odlučili angažirati policiju i podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, pa neka policija istraži tko stoji iza pisma', kazao je Oreb. Također je istaknuto da je Badel u zadnje dvije godine smanjio svoj dug prema bankama, te on sad iznosi 303 milijuna kuna. Obveze za trošarine državi teške oko 52 milijuna kuna također su, sukladno novom zakonu, reprogramirane na 36 mjeseci. Sve otpremnine bivšim zaposlenicima isplaćene su krajem prošle godine, uključujući i onu bivšoj predsjednici uprave Zvjezdani Blažić, koja je dobila neto 950.000 kuna (bruto 2,1 milijun kuna), u skladu sa svojim menadžerskim ugovorom.

Komentirajući medijske napise o tome kako je ministar gospodarstva Radimir Čačić nudio Badel poduzetniku Branku Rogliću koji je navodno odustao od Badela kad je proučio njegovo financijsko stanje, Oreb je kazao da nisu dobili nikakvo pismo namjere niti je itko, pa ni Roglić, radio due diligence u Badelu jer bi o tome bili obvezni izvijestiti Zagrebačku burzu.

Podsjetio je da su bivše uprave svojim pogrešnim odlukama, kao i aktivnostima oko povoljnog kupovanja dionica rezultirali sa 500 milijuna kuna gubitka te da su uvjeti za stečaj postojali 1. siječnja 2010. Od tada, Badel se nosio s problemima najbolje što je znao i umio te uspio opstati i zadnjih godinu dana redovito isplaćuje plaće.

Oreb je također istaknuo da sadašnja uprava nema nijedne dionice Badela te da je njihov jedini interes obavljati svoj posao i izvući iz poteškoća tvrtku koja zapošljava 560 ljudi i kojoj ovisi još oko 4.500 kooperanata i drugih.

'Badel je danas dragulj zatrpan zemljom. Njegove nekretnine više nisu u fokusu jer su sve redom pod hipotekom zbog čega se tvrtka ne može dalje zaduživati. No, nakon što resorno ministarstvo prihvati program restrukturiranja koji je načinila uprava i u ožujku ga dostavila Ministarstvu gospodarstva, Badel će postati značajan dobitaš', ustvrdio je Oreb dodajući da nema šanse da tvrtka koja drži 55 posto domaćeg tržišta jakih alkoholnih pića, kao i 75 posto tog tržišta u BiH bude gubitaš. On je također najavio da se u rujnu u Kini otvara prvi Badelov vinski klub čije je uređenje u tijeku.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici sindikata u Badelu koji su potvrdili da se plaće redovito isplaćuju, kao i da se uskoro potpisuje novi kolektivni ugovor te da je za radnike najvažnija sigurnost.