AFERA HYPO

Unatoč istrazi Striedinger uspješno posluje u Zadru

06.05.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Istraga oko Güntera Striedingera, bivšeg člana uprave Hypo banke, nije ugrozila njegove poslove u blizini Zadra gdje preko svoje podružnice Rubicon dovršava turistički projekt PS Immo - izgradnju vila i apartmana u Punta Skali

Austrijski mediji navode da je istraga nekadašnjeg šefa Hypo banke proširena i na niz turističkih projekata u Hrvatskoj, među kojima je i turističko naselje Punta Skala kraj Zadra. Niz sumnjivih kreditnih poslova izazvao je ogromne gubitke Hypo banke, pa ju je na kraju morala sanirati austrijska država, koja sada traga za odgovornima.

'Naš projekt PS Immo u Punta Skali nije pod istragom austrijske policije, niti nas je u policija kontaktirala zbog toga. Istraga oko gospodina Striedingera nije utjecala na projekt PS Immo, niti na ostale poslove Rubicon Investa u Hrvatskoj. Projekt je pri kraju, u tijeku je ishođenje uporabnih dozvola, te se očekuje završetak svih radova do 1. lipnja 2010. Prodaja ide kako smo početno i planirali', izjavio je za tportal Grga Zrilić, direktor zadarskog ureda austrijskog Rubicon Investa, čiji je direktor i suvlasnik Günter Striedinger.

Na Punta Skali, poluotoku u mjestu Petrčane pored Zadra, dva su turistička projekta i oba su povezana sa Striedingerom. Prvi je turističko naselje austrijske hotelijerske tvrtke Falkensteiner, u kojem je obiteljski spa-hotel i dvjestotinjak apartmana, i čiju je izgradnju financirala Hypo banka u vrijeme dok je Striedinger bio jedan od direktora. Iz Falkensteinera su Poslovnom dnevniku kazali da nemaju saznanja o tome da je njihov projekt predmet policijske istrage. Striedinger koji je zaslužan za kreditiranje prvog projekta, drugi je gradio - sam. Naime, Falkensteinerov prvi susjed na Punta Skali jest već spomenuti PS Immo – turističko naselje s desetak vila i 150 apartmana, u vlasništvu je Striedingerovog Rubicon Investa.

Zdenko Zrilić - donator HDZ-a

Zdenko Zrilić, otac Grge Zrilića, nekadašnji suvlasnikFolijaplasta, danas je direktor tvrtke Tehno, čiji je osnivač tvrtkaConinvest iz Lihtenštajna. Coninvest zastupa odvjetnički ured Hoop&Hoop iz Vaduza, poznat i kao zastupnik tvrtki Vladimira Zagorca. Coninvest ima manjinski udio i u zadarskom hotelskom poduzeću Borik, čiji je većinski vlasnik tvrtka Allegheny Financial, nekadašnji Hypoconsultants. Tvrtka Tehno, poznata kao izdašni donator lokalnogHDZ-a, i sama se sprema za veliki nekretninsko-turistički pothvat, preuređenje nekadašnje tvornice Maraska u elitni hotel.

Sjedište Rubicon Investa je u Klagenfurtu, a tvrtka ima urede u Zadru, Zagrebu i Beogradu. Ured u Zadru, koji razvija projekt Punta Skala, vodi Grga Zrilić, sin poznatog zadarskog biznismena i savjetnika Hypo banke Zdenka Zrilića.

U Hrvatskoj je Striedinger najpoznatiji kao poslovni partner generala Vladimira Zagorca, a austrijski ga mediji nazivaju 'Mastermindom za Hrvatsku'. Bliskost ovog nekadašnjeg bankara s vrhom vlasti u Hrvatskoj, o kojoj već godinama izvještavaju mediji, na web stranicama njegove tvrtke  Rubicon predstavljena je zapanjujuće iskreno: 'Mag. Striedinger iskoristio je sve mogućnosti koje su nastale tijekom tranzicije iz planskog u tržišno gospodarstvo. Ne postoji ni jedan mjerodavni predstavnik državne administracije na području regije Alpe–Jadran kojeg nije osobno susreo. Kod tako brzo rastućeg nacionalnog gospodarstva potrebna su kreativna rješenja. Pri tome je g. Striedinger odgovornim osobama bio važna osoba za konzultiranje. Iz tog vremena Striedinger poznaje sve vodeće predstavnike gospodarstva i politike na tržištima regije Alpe-Jadran.'

Ako austrijski istražitelji budu dovoljno učinkoviti, mogli bi konačno potvrditi sumnju da su veliki krediti koje je Hypo plasirao u Hrvatskoj poslužili za pranje novca ljudima bliskim vrhu hrvatske politike devedesetih. Možda će taj krak austrijske istrage potaknuti inače nezainteresirano hrvatsko Državno odvjetništvo da istraži neka neobična lokalna političko-gospodarska čuda?