BRISANJE VEZE S AKTEROM HYPO AFERE

Striedinger više ne prodaje Punta Skalu

06.05.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Projekt luksuznog turističkog naselja u Petrčanima pored Zadra – Punta Skala IMMO, koji se donedavno predstavljao kao projekt Rubicon Investa - tvrtke jednog od bivših šefova Hypo banke Güntera Striedingera, pokušava izbrisati sve veze s nekadašnjim moćnikom koji se zbog sumnje u pranje novca nalazi pod istragom austrijskih vlasti u aferi Hypo

Austrijska istraga o poslovanju Hypo Alpe Adria banke sve je opsežnija, pa su krajem prošlog mjeseca odvjetnici banke podnijeli novu kaznenu prijavu protiv nekadašnjeg člana uprave Güntera Striedingera zbog izvlačenja novca preko kreditiranja turističkih projekata u Istri.

Nakon što su austrijski mediji među sporne poslove uvrstili i Punta Skalu, u ožujku je tportal objavio članak Unatoč istrazi Striedinger uspješno posluje u Zadru – o tome kako istraga nije poremetila turistički biznis bivšeg direktora Hypoa u Punta Skali, što nam je potvrdio Grga Zrilić, direktor zadarskog ureda austrijskog Rubikon Investa. 'Istraga oko gospodina Striedingera nije utjecala na projekt PS IMMO, niti na ostale poslove Rubicon Investa u Hrvatskoj', izjavio je tportalu 17. ožujka Grga Zrilić.

No čini se da je ipak utjecala, jer je samo mjesec dana kasnije na zagrebačkom predstavljanju tog luksuznog naselja, kao jedini investitor turističkog projekta vrijednog 30 milijuna eura navedena tvrtka P. S. IMMO d.o.o. iz Zadra, čiji je direktor i vlasnik Zdenko Zrilić, a u izvješćima za javnost više nema ni traga Rubicon Investu. Zrilić je poznati zadarski poduzetnik, mediji ga predstavljaju kao savjetnika Hypo banke, a direktor zadarske podružnice Striedingerova Rubicon Investa, koji je naglo nestao iz priče, jest njegov sin Grga Zrilić.

Konkurencija smije iznajmljivati, ne i prodavati

Na poluotoku Punta Skala u Petrčanima dva su turistička projekta – jedan je hotelsko-apartmansko naselje Punta Skala Falkensteiner, a drugi je Punta Skala IMMO Exclusive Petrčane. Za razliku od Zrilićeva, u Falkensteinerovom apartmanskom naselju nije dopuštena prodaja stanova, nego samo dugogodišnje iznajmljivanje, jer se nalaze na parceli s turističkom namjenom na kojoj zakonski nije dopušteno etažiranje.


I na web stranicama projekta P. S. IMMO u kontaktima za prodaju apartmana, Rubicon Invest ustupio je mjesto tvrtki P. S. IMMO d.o.o., a odnosi s javnošću povjereni su agenciji Mediaval. Ipak, 'čišćenje' nije provedeno temeljito, jer su i dalje navedeni brojevi telefona kao i adresa ostali oni zadarskog ureda Rubicona, sada 'nepoželjne' Striedingerove tvrtke. Zbog održavanja trenutačno nisu dostupne ni web stranice austrijskog Rubicon Investa, na kojima se P. S. IMMO predstavljao kao jedan od njihovih projekata u Hrvatskoj.

Tumačenje ove zavrzlame potražili smo u agenciji Mediaval koja za P. S. Immo komunicira s medijima. Oni tvrde da Striedinger nikad nije ni bio investitor u Punta Skali, nego samo službeni prodavatelj, s kojim su raskinuli suradnju: 'Rubicon Invest nikada nije bio spominjan kao ništa drugo nego službeni prodavatelj, a u tvrtki P. S. IMMO gospodin Striedinger nikada nije imao nikakav vlasnički udio. Vlasnik tvrtke P. S. IMMO je Zdenko Zrilić i njegove tvrtke. Odnedavno je tvrtka P. S. IMMO postala i službeni prodavatelj svih objekata koji se nalaze u sklopu projekta Punta Skala IMMO Exclusive Petrčane, tako da tvrtka Rubicon Invest više ne obavlja tu djelatnost', kažu u agenciji.

Prema podacima iz sudskog registra vidljivo je da je zadarska tvrtka PS IMMO u vlasništvu istoimene tvrtke PS IMMO Aktiengesellschaft čije je sjedište u Vaduzu, Kneževini Liechtenstein, i čiji je vlasnik, kako tvrde u agenciji Mediaval Zdenko Zrilić.

U Mediavalu negiraju povezanost s bankarima iz Klagenfurta tvrdeći da ih je Hypo banka projekt u Punta Skali podržavala samo u početku: 'Još od 2007, cjelokupno financiranje tvrtke P. S. IMMO, pa tako i projekta Punta Skala IMMO Exclusive Petrčane, čiji je jedini investitor tvrtka P. S. IMMO, dogovoreno je u suradnji s Raiffeisen bankom. Hypo banka vrlo je kratko, na samom početku, financijski podržavala tvrtku P. S. IMMO', stoji u odgovoru. Prema sudskom registru 'razlaz' Zrilića i Hypa dogodio se u srpnju prošle godine, kada je izbrisano založno pravo te banke na nekretninama i temeljnim ulogom tvrtke P. S. Immo.