REZULTATI BANAKA

Samo 20 posto hrvatskih poduzetnika kreditno sposobno

25.04.2012 u 21:45

Bionic
Reading

U fokusu za kreditiranje: energetska učinkovitost, proizvodnja za izvoz, povlačenje novca iz fondova EU-a i agrofinanciranje

'Ovo je godina inventure za sve banke na tržištu koje budu usklađivale vrijednost potražnje sa stvarnim stanjem. Lani je zabilježeno 12,4 posto loših plasmana, a tek je 20 posto kompanija kreditno sposobno i mogu vratiti dug koji podignu', istaknuo je Goran Gazivoda, predsjednik uprave Banco Popolare Croatia, na okruglom stolu mjesečnika Banka 'Koga će banke kreditirati'.

Gazivoda upozorava da istodobno traju proces razduživanja, smanjenja izloženosti banaka pojedinim kompanijama i smanjenje potražnje za kreditima. Poseban je problem što se dobre greenfield investicije godinama bore s birokracijom.

'Za tvornicu gnojiva u Vukovaru koju smo kreditirali prošle su četiri godine od projekta do dobivanja dozvola. Administrativne prepreke su goleme', upozorio je Gazivoda.

Nenad Mećava
, direktor poduzetničkog bankarstva u Zagrebačkoj banci, poručio je da će banke relaksirati uvjete kreditiranja poveća li se udio vlasnika, a HAMAG i HBOR preuzmu veći dio rizika. Iz HBOR-a su poručili da je takav model kreditiranja u pripremi za nove investicije, posebno one izvozno orijentirane.

'Projekti su koji imaju potencijal za kreditiranje energetika i energetska učinkovitost, uključujući biomasu, bioplin, vjetar i male hidrocentrale, kao i proizvodnja za izvoz, agrofinanciranje i projekti fondova EU-a, posebno vezani uz infrastrukturu i zaštitu okoliša', poručio je Vladimir Kristijan, direktor sektora gospodarstva Erste banke.

Ponešto optimizma unio je podatak iz HBOR-a da su lani ponovno počeli više kreditirati investicije u odnosu na obrtna sredstva, dok je 2010. više od 70 posto kredita išlo na tekuću likvidnost.