NEVEN MIMICA

'Izvozni režim u interesu zemlje'

23.04.2012 u 21:18

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica razgovarao je u Koprivnici s predstavnicima domaće prehrambene industrije. Hrvatska će, kada postane članica EU-a, morati napustiti slobodni carinski režim prema članicama CEFTA-e

Riječ je o nama susjednim zemljama koje čine najvažnija izvozna tržišta. Kako ne bi došlo do poskupljenja proizvoda u tim zemljama, Vlada će se založiti da Europska komisija prenese ono što je za hrvatske proizvođače najpovoljnije.

Naš je interes da u tom europskom trgovinskom režimu sa svakim od ovih zemalja bude ugrađena ona razina povoljnog ili bescarinskog trgovinskog izvoznog ulaska koji Hrvatska ima zemljama CEFTA-e, da se to prenese u europski režim kako bi ga mogli koristiti i Hrvatska kao buduća članica EU i sve druge članice EU, izjavio je Mimica.

Napomenuo je i kako su, već na osnovu prvih upozorenja proizvođača, stupili u kontakt s europskim institucijama. Dogovoreno je da će Europska komisija pokrenuti proces pregovora sa svakom od članica CEFTA-e kako bi se izmijenili trgovinski ugovori, odnosno da bi se u novi izvozni režim ugradio hrvatski izvozni interes.

Mimica smatra da će Europska komisija do kraja lipnja krenuti u pregovore sa svakom od zemalja članica CEFTA-e te da će ti pregovori biti završeni do kraja godine. Tako bi se tijekom prve polovine iduće godine ostvarile sve pravne pretpostavke za primjenu novog europskog režima od 1. srpnja 2013.

Na novinarski upit kakve bi probleme mogla imati Podravka, ako bi bila primorana prihvatiti nepovoljnije uvjete trgovinskog režima, predsjednik uprave te tvrtke Zvonimir Mršić je kazao kako bi u tom slučaju njihovi proizvodi bili nedostupniji, posebice prerađevine mesa, zbog čega bi došla u pitanje isplativost trgovine na tržištu, primjerice, BiH. To bi značilo da bi trebali ili izmjestiti dio proizvodnje na tržište trećih zemalja, što bi rezultiralo viškom kapaciteta i ljudi u Hrvatskoj, ili bi pak trebali prestati prodavati, rekao je Mršić.