NAKON CENTAR BANKE

Alternative planira dokapitalizrati još banaka

20.04.2012 u 16:11

Bionic
Reading

Alternative Private Equity fond za gospodarsku suradnju do kraja ove godine planira osim Centar banke, s kojom su već dogovoreni uvjeti, dokapitalizirati barem još jednu malu banku, najavio je danas član Uprave tog fonda Zoran Zemlic na susretu s novinarima kojeg su zajednički organizirali sa Centar bankom

Tim su susretom željeli dodatno pojasniti nedavno objavljenu namjeru dokapitalizacije Centar banke, kao i predstaviti projekt konsolidacije malih banaka.

Dodajući da je dokapitalizacija Centar banke prvi korak u tom projektu, Zemlić je istaknuo da oni mogu konsolidirati četiri do pet malih banaka i to u roku od nekoliko godina. Namjera je okrupniti te male banke te stvoriti nacionalnu banku srednje veličine.

Dio sredstava s kojima raspolaže taj fond bit će iskorišten za jačanje kreditne ekspanzije i organski rast Centar banke, a dio za financiranje drugog koraka projekta konsolidacije malih banaka koji slijedi.

Za uvjete dokapitalizacije Centar banke kazao je da su već dogovoreni, te da sada slijedi sazivanje njene skupštine, koja je najavljena za lipanj.

Alternative Private Equity fond dokapitalizirat će Centar banku s 97 milijuna kuna, dok će je tvrtka Heruc, sadašnji većinski vlasnik, dokapitalizirati sa 34 milijuna kuna. Time će temeljni kapital Centar banke porasti za 93,3 posto na ukupno 272 milijuna kuna.

Ukupna sredstva s kojima rapolaže Alternative fond je oko 600 milijuna kuna, ali to nije, kako objašnjava Zemlic, novac koji imaju na računu nego su se toliko obvezali uplatiti domaći i strani investitori za projekte koje će odobriti u idućih pet godina.

Kaže da to naravno neće sve ići u banke jer postoje zakonska ograničenja, a ne bi bilo ni mudro sve uložiti u banke. Po zakonu u jedno poduzeće mogu uložiti 33 posto, u jedan sektor 40 posto, pa bi teoretski u financijski sektor mogli uložiti 200-ak milijuna kuna, ali to će još vidjeti.

Zemlic ističe i kako već nekoliko mjeseci razgovaraju s nekoliko malih banaka, te se nada da će do kraja ove godine u taj projekt uključiti još barem jednu banku.

Na upit jesu li razmišljali o Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) u tom smislu, Zemlic je kazao da nisu jer je to prevelik korak za njih te da su se orijentirali na sektor malih banaka koje drže ispod 1 posto tržišta.

Predsjednik Uprave Centar banke Ivo Markotić naglasio je da su projekt njene dokapitalizacije pripremali devet mjeseci, a važan je za banku zbog jačanja njene stabilnosti, ostvarenja strateških planova odnosno organskog rasta te za potencijalna pripajanja i spajanja koja su planirali zajedno sa investitorom.

Posebno je naglasio i da se radi na tome da se Centar banka spoji s nekom manjom bankom, kao i da su u tom smislu već na Burzi objavili da su potpisali pismo namjere sa Bankom Kovanicom.

Razgovaraju i s drugim bankama, kandidata, kaže, ima, te poziva sve male banke da ocjene svoj interes i potrebu da pristupe tom procesu.