OPRAVDANJE IZ SSSH-a

'Gubimo članstvo jer ljudi ostaju bez posla'

16.04.2009 u 13:06

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ne gubi članstvo svojom krivnjom, nego njegovi članovi uslijed krize gube posao pa se taj odljev sve više osjeća, ustvrdili su danas čelnici SSSH komentirajući najnovije podatke koji pokazuju da je ta sindikalna središnjica u pet godina izgubila 47.000 članova.

Po konačnom izvješću o rezultatima utvrđivanja reprezentativnosti sindikalnih središnjica koje je provelo tripartitno povjerenstvo Vlade, sindikata i poslodavaca, SSSH je i dalje najbrojnija hrvatska sindikalna središnjica s više od 164.000 članova, što je 39 posto od ukupnog članstva svih središnjica, no od zadnjeg prebrojavanja članstva u veljači 2004. godine ima oko 47.000 članova manje.

SSSH okuplja uglavnom industrijske sindikate, a kako u hrvatskoj industriji ima sve manje zaposlenih tako i ti sindikati gube članstvo, rekla je predsjednica SSSH-a Ana Knežević na konferenciji za novinare.

SSSH okuplja 23 granska sindikata, a Sindikat umirovljenika Hrvatske, koji ima 11.000 plaćajućih članova, Ministarstvo gospodarstva odbija registrirati kao sindikat jer njegovi članovi nisu zaposleni, pa je taj sindikat registriran prema Zakonu o udrugama.

Dopredsjednik SSSH Ivan Tomac, koji ujedno vodi Sindikat energetike, kemije i nemetala, upozorio je kako je zbog krize samo u prva tri mjeseca ove godine njegov sindikat izgubio 1000 članova, a u tom je razdoblju ukupno 15.700 radnika dobilo otkaze.

SSSH je jedina hrvatska središnjica koja ima obilježje sindikalne konfederacije prema međunarodnim standardima jer je organizirana u svim županijama i svugdje pruža svojim članovima besplatnu pravnu zaštitu.

Osim toga, SSSH jedini sa 121 zaposlenim posjeduje administrativni kapacitet za vođenje ozbiljnog socijalnog dijaloga i kolektivnih pregovora, a pitanje je kakvu stručnu pomoć mogu svojim članovima pružiti središnjice koje nemaju nijednog zaposlenog, kaže Ana Knežević.

Bilo bi logično da se pet hrvatskih središnjica udruži, kao što to rade sindikati u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama pogođenim globalnom krizom, no kod nas je "bolje biti predsjednikom bilo kakve središnjice nego se utopiti u jednu veliku središnjicu", zaključila je Knežević.

Na konferenciji je predstavljen i Dražen Mihaljević, predsjednik novoosnovanog Samostalnog sindikata tekstila, obuće, kože i gume (TOKG) koji je nastao nakon raskola u Sindikatu TOKG-a koji je istupio iz SSSH-a.

Mihaljević je najavio da će okupiti dio članstva Sindikata TOKG-a koji je nezadovoljan odlukom vodstva o istupanju iz SSSH-a. Tako će se i 11.000 članova dosad jedinstvenog sindikata tekstilaca podijeliti, baš kao što su podijeljene i središnjice.