ODLUKA TRGOVAČKOG SUDA

Herbos u stečaj, otkazi za 154 radnika

28.12.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Sisački Herbos odlukom Trgovačkog suda u Sisku ide u stečaj, a preostala 154 radnika na burzu rada. Tvrtka vjerovnicima duguje 160 milijuna kuna, od toga 40 milijuna državi, a ostatak bankama

Većina imovine je pod hipotekom. Herbos, nekad poznata industrija sredstava biljne zaštite i graditeljskih materijala, ima oko 150 radnika. Plaća za studeni je isplaćena, no uprava tvrtke, prema tvrdnjama radnika, godinama nije uplaćivala doprinose.

Odlukom Trgovačkog suda o pokretanju stečaja raspuštena su sva tijela trgovačkog društva, a ovlasti je preuzeo stečajni upravitelj Branko Petanjek, piše Vecernji.hr.

Kako je izjavio stečajni sudac Mihael Kovačić, predstoji razdoblje analize stanja u društvu da bi se donijela odluka o vrsti stečaja i mogućnosti podmirenja potraživanja vjerovnika. Stečajni upravitelj vjeruje da ima šanse da se barem u jednom dijelu proizvodnja nastavi.

Na vijest o pokretanju stečaja zaposleni su se okupili da bi simboličnom komemoracijom obilježili prestanak rada. Zapalili su 65 svijeća pred upravnom zgradom tvornice podsjećajući koliko je godina tvrtka postojala.

Na temelju iskustva ne vjeruju da bi nakon preustroja bilo moguće nastaviti proizvodnju. Sindikalni povjerenik Ilija Radojčić smatra da državne institucije nisu obavile svoj posao jer su zaposleni još 2004. godine upozoravali na moguće nezakonite radnje.