UMREŽAVANJE

Istra u društvu europskih regija s konkurentnim turizmom

15.12.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Na konferenciji Mreže europskih regija za konkurentni i održivi turizam (NECSTouR), održanoj jučer u Firenci, pročelnik županijskog Odjela za turizam Branko Curić podnio je, na inicijativu Ureda Istarske Županije u Bruxellesu, zahtjev za punopravno članstvo Istarske županije u toj uglednoj međunarodnoj asocijaciji, koju su 2009. osnovale tri jake europske regije - Toskana, Provansa i Katalonija

Kako je priopćeno iz Kabineta župana Jakovčića, Istarska županija prva je hrvatska županija i prva izvan zemalja EU-a koja podnosi zahtjev za primanje u društvo europskih regija za konkurentni i održivi turizam, što su sudionici konferencije dočekali dobrodošlicom. Županijski autoriteti očekuju da će punopravno članstvo u NECSRouR-u biti daljnji poticaj razvoju turističke djelatnosti u Istri.

Naime, NECSTouR je asocijacija koja danas ima članice iz 14 europskih zemalja te na regionalnoj razini promiče interese turizma omogućujući razmjenu iskustava, povećanje znanja i porast osvješćivanja konkurentnog i održivog turizma na europskoj razini. Uz jačanje i promicanje koordinacije među europskim regijama na području turizma, značajna je i uloga regionalnih vlasti u budućoj europskoj turističkoj politici.

'Istarski turizam imat će tako više šanse da se nametne na izbirljivom europskom tržištu i da u konkurenciji jačih turističkih regija gradi svoju prepoznatljivost', poručeno je u priopćenju županova kabineta.