DVANAESTU GODINU ZA REDOM

Nagradu Marijan Hanžeković po prvi put dobili i stranci

09.12.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Dvanaestu godinu za redom dodijeljena je nagrada Zaklade Marijan Hanžeković. Svečanost je održana u petak u zagrebačkom hotelu Palace. Po prvi put su glavnu nagradu od 50.000 kuna dobili stranci, kineski državljani Lei Hou i Jiarui Zhang, polaznici doktorskog studija na Sveučilištu Ludwig Maximilians u Münchenu, za rad 'Multiple financije, margine stranih izravnih investicija i agregatna industrijska produktivnost'

U kategoriji studentskih radova nagradu od 15.000 kuna dobio je Alen Džanić, student ekonomije na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, za rad 'Koncentracija vlasništva i korporativne performanse: pokazatelji sa Zagrebačke burze'.

Upraviteljica Zaklade i ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott istaknula kako je ove godine na natječaj pristigao rekordan broj radova, i to velik broj na engleskom jeziku. Međutim, zabrinuo ju je slab odaziv studenata te je pozvala profesore da ih potaknu da se jave na natječaj.

Članovi odbora za dodjelu nagrade 2011. godine bili su Mario Holzner s bečkog Instituta za međunarodne gospodarske usporedbe, Ivo Krznar iz Hrvatske narodne banke, Kristina Šorić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta te Goran Vukšić i Katarina Ott s Instituta za javne financije.

Zaklada je osnovana 1998. u spomen na prof. Hanžekovića. Njezini su osnivači Institut za javne financije, zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković (mlađi), Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka.

Raspisan je novi natječaj zaklade za 2012. godinu, a više o uvjetima možete doznati na web stranici Zaklade