NAZOVI BORISA RADI REJTINGA

Vujčić zna što kreditne agencije zapravo žele

07.12.2011 u 16:45

Bionic
Reading

Gostujući u utorak navečer u emisiji 'Otvoreno' HTV-a, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić otkrio je kako je isti dan razgovarao s predstavnicima triju najvećih kreditnih agencija: Standard & Poor's, Moody's i Fitch, koji su mu vrlo jasno rekli što će gledati kada će odlučivati o rejtingu Hrvatske

Vujčić je naglasio da iako kreditne agencije ne daju preporuke za vođenje ekonomske politike, vrlo jasno su mu njihovi predstavnici rekli što će gledati kada budu odlučivali o rejtingu Hrvatske, a to će biti čim nova vlada izađe s novim mjerama i novim proračunom.

'Gledat će prvenstveno odlučnu akciju na smanjenju fiskalnog deficita, i to kroz rezanje rashoda. Žele u prvom redu vidjeti akciju na rashodnoj strani', kaže Vujčić, što je zanimljivo jer prema Kukuriku planu koji je u istoj emisiji iznio Branko Grčić nova vlast se više uzda u rast prihoda nego rezanje rashoda.

'Druga stvar koju žele vidjeti je liberalnija regulativa tržišta rada. Napominju da je hrvatski zakon o radu rigidniji od mađarskog, čiji je rejting nedavno snižen. Treće, u poreznom smislu oni ne bi toliko pozitivno ocjenjivali rast poreza, koliko bi širenje porezne baze i smanjivanje opterećenja poreza na plaće', rekao je zamjenik guvernera.

To su mjere za koje agencije smatraju da bi mogle poboljšati konkurentnost Hrvatske. Stručnjaci iz stranih kreditnih agencija smatraju, kaže Vujčić, da su plaće više porezno opterećene nego što bi trebale biti.

'Morate razumjeti da kad rejting agencije odlučuju o rejtingu neke zemlje, one uvijek uspoređuju sa sličnim zemljama i gledaju u kojim područjima zemlja odskače i na to stavljaju naglasak', rekao je Vujčić. Napomenuli su da žele vidjeti odlučnije provođenje reformi, jer su rejting agencije bile zadovoljne planom strukturnih reformi koje je donijela HDZ-ova vlada, ali da nisu zadovoljni provedbom tih reformi.

'Svjesni su da za takve stvari treba više vremena, ali bi htjeli vidjeti što odlučnije i jasnije poruke vlade što i kako misli napraviti strukturne reforme. Tu vide najveću mogućnost za diverzificiranje proizvodne baze i povećanje izvoza kroz privlačenje stranih izravnih ulaganja.'

Kako je istaknuto u emisiji 'Otvoreno', hrvatski rejting je godinama gotovo nepromijenjen odnosno mijenjao se samo od BBB do BBB-, no padnemo li sada prema dolje samo stepenicu niže, padamo u 'neinvesticijski' rang, koji se naziva i statusom smeća.