GORDAN MARAS:

'Gospodarski oporavak moguć je bez bolnih rezova'

30.11.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham), u suradnji s Britansko-hrvatskom gospodarskom komorom (BCCC), organizirala je predizbornu debatu u kojoj su se sučelili predstavnici vodećih hrvatskih političkih stranaka. Naglasak debate bio je na ekonomskim programima stranaka, s fokusom na njihove planove poticanja gospodarskog rasta i povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva

Uz općenita pitanja o smjernicama njihova gospodarskog programa, panelisti su odgovarali i na konkretna pitanja u vezi predvidljivosti i održivosti hrvatskog poreznog sustava, ukidanja parafiskalnih nameta, participacije poslovne zajednice u pripremi donošenja zakonskih rješenja, nedostatku odgovornosti za poštivanje rokova u javnoj upravi te poboljšanju efikasnosti javne nabave.

Đuro Popijač, predstavnik Hrvatske demokratske zajednice i trenutačni ministar gospodarstva, naglasio je kako je njegova stranka protiv masovnih otpuštanja u javnom sektoru te kako planiraju ostvariti potpunu financijsku konsolidaciju i smanjenje deficita državnog proračuna na 2,2 posto do 2013. godine. Usto, najavio je reformu u poreznom sustavu koja bi omogućila podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a, a malim i srednjim poduzetnicima omogućili bi plaćanje poreza tek po naplaćenoj realizaciji.

Gordan Maras, jedan od ekonomskih stratega Kukuriku koalicije, istaknuo je kako je gospodarski oporavak moguć i bez bolnih rezova. Prema njemu, koalicija će voditi proaktivnu politiku zapošljavanja, smanjivanjem poreznog opterećenja na bruto cijenu rada. Usto, Maras je posebno istaknuo problem nelikvidnosti koji je dosegnuo 40 milijardi kuna i čije će rješavanje biti prvi zadatak nove vlade. Maras je kao prijedlog rješenja problema javne nabave naveo uvođenje online aukcija.

Predsjednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb rekao je kako njihov gospodarski program predviđa tzv. 'flat tax', porezni sustav od 20 posto. Plan je njegove stranke neoporezivanje reinvestirane dobiti, kao i poticanje onih tvrtki koje više od 50 posto svojih prihoda ostvaruju izvozom.

Predstavnik koalicije stranaka Blok Umirovljenici zajedno/Primorsko goranski savez/Hrvatska radnička stranka, prof.dr.sc. Ljubo Jurčić, naglasio je kako temeljna politika svake nove vlade mora biti povećanje proizvodnje te kako država mora iskoristiti sve moguće instrumente industrijske politike. Uz industrijsku politiku, nova vlada mora raditi na tehnološkoj politici i na ravnomjernom razvoju cjelokupnog teritorija Hrvatske. Jurčić je napomenuo kako će se investicijska klima poboljšati ukidanjem neopravdanih birokratskih prepreka i uspostavljanjem povjerenja investitora prema cjelokupnom hrvatskom ekonomskom, pravnom i poreznom sustavu.

Odgovore panelista komentirali su stručni komentatori Vladimir Gligorov, ekonomist Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije te Željko Ivanković, glavni urednik magazina Banka koji su također naglasili važnost izvozno orijentirane proizvodnje. Komentatori su naglasili kako buduća hrvatska vlada mora odmah u prvih nekoliko tjedana započeti s nužnim reformama te potpuno preformulirati kako fiskalnu, tako i monetarnu politiku.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj nedavno je izložila prijedlog za smanjenje poreznog opterećenja bez smanjenja poreznih stopa i složenog zakonodavnog postupka koja bi znatno olakšala poslovanje u Hrvatskoj, a pritom ne bi utjecala na proračunske prihode. Prema AmChamu, nedostatak predvidivosti i česte nedosljednosti u poreznoj politici neki su od uzroka loše investicijske klime u Hrvatskoj. Uz to, u komori su kritizirali praksu, prema kojoj se PDV isplaćuje sa značajnim zakašnjenjem što malim i srednjim poduzetnicima predstavlja značajnu prepreku jer ne mogu podnijeti ozbiljnije prekide novčanih tokova.

Na kraju debate, prisutne su pozdravili Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Don Markušić, dosadašnji predsjednik komore te predstavili novog predsjednika komore Ivana Vidakovića, direktora Microsofta za Hrvatsku, koji je jučer izabran na generalnoj skupštini na dvogodišnji mandat.