ARCA 2011

Za dobre izume uvijek ima novca

13.10.2011 u 15:39

Bionic
Reading

Za pronalaske koji imaju komercijalni potencijala uvijek ima novca, naglašeno je na konferenciji Inovacijama do konkurentnosti, koja se održava u sklopu trodnevne međunarodne izložbe inovacija Arca 2011

'Ulaganja Republike Hrvatske u istraživanje i razvoj iznose svega 0,8 posto BDP-a dok je prosjek EU 2,01 posto', naglasio je Hrvoje Galičić iz HBOR-a, predstavljajući program za financiranje pronalazaka.

HBOR u suradnji s BICRO-om nudi kredite po posebno povoljnim uvjetima za komercijalizaciju inovacija. Rokovi kredita su do 14 godina uz kamatne stope od dva do četiri posto, pri čemu najpovoljnije uvjete dobivaju inovatori koji su sa svojim proizvodima već prisutni na tržištu.

U prvih devet mjeseci HBOR je u inovacijske projekte plasirao 25 milijuna kuna kredita. 'Nije malo, ali trebalo bi biti puno više', komentirao je Galičić.

Darko Huljenić iz Ericssona Nikole Tesle govorio je o ulozi znanja u održivom sustavu stvaranja inovacija. 'Inovacija je ekonomska kategorija', ustvrdio je Huljenić, ističući da se pronalazak može smatrati inovacijom tek kad se uspješno implementira na tržištu.

Na ovogodišnjoj izložbi inovacija, koja se održava u nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, sudjeluje 128 izlagača sa 250 inovacija.

Neke od zanimljivih inovacija, koje se predstavljaju na izložbi su uređaj za sprečavanje ulaska vozila u pogrešan smjer, uređaj protiv nesanice, naprava za stavljanje kapi u oči, građevina visoka 100 kilometara, samostabilizirajući monocikl na baterije, skije za hodanje po vodi.

U Sklopu Arce i ove će godine međunarodni ocjenjivački sud ocjenjivati i rangirati inovacije prema četiri kriterija - kreativnosti, komercijalnoj vrijednosti, tehničko-tehnološkoj razini i utjecaju na okoliš i zdravlje te će prema njima dodijeliti nagrade i priznanja.