ZA BOLJE POSLOVANJE I KONKURENTNOST

Kongres hotelijera: za turizam stopa PDV-a od osam posto

07.10.2011 u 16:48

Bionic
Reading

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) uz potporu drugih turističkih strukovnih udruga zatražit će jedinstvenu stopu PDV-a za turizam od 8 posto, što bi trebalo omogućiti bolje poslovanje i veću konkurentnost tog sektora posebno u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u EU, najavio je danas na 14. kongresu hotelijera predsjednik te udruge Kristian Šustar

Traženje manje stope PDV-a, koja bi bila jedinstvena za ugostiteljske i usluge smještaja, jedan je i od važnijih zaključaka tog kongresa koji je u organizaciji UPUHH-a i pod krovnom temom 'Što očekuje hrvatski turistčki sektor ulaskom u EU?' okupio brojne domaće i strane predstavnike hotelskog i turističkog sektora.

Vjerujući da bi jedinstvena stopa PDV-a za sve u sektoru, pa i za državu značila boljitak, Šustar je podsjetio da se i uvođenje sadašnje selektivne stope PDV-a za smještaj od 10 posto nije negativno odrazilo na prihode u državnom proračunu.

Stopom PDV-a od 8 posto hrvatski bi se turizam približio svojim konkurentima na Mediteranu i dijelu Europe gdje je ta prosječna stopa oko 8 posto, ali bi i zaostala za primjerice Francuskom gdje je ta stopa od 2009. smanjena na 5,5 posto, kazao je Šustar dodajući da slično planira uskoro uvesti i Španjolska.

Razliku od oko 3 posto Hrvatska bi mogla kompenzirati blizinom većini tržišta te stabilnim turizmom, smatra Šustar dodajući da će o toj stopi s Vladom intenzivno razgovarati kako bi ju dogovorili najkasnije do sredine iduće godine. Time bi ostalo oko godinu dana za prilagodbu do ulaske Hrvatske u EU 1. srpnja 2013.

Slični datumi i rokovi važni su i za strategiju razvoja turizma, čija je izrada u tijeku i dovršeno je oko 35 posto tog posla, a dio se u njoj odnosi i na reguliranje stope PDV-a, kazao je na kongresu ministar turizma Damir Bajs

Strategiju je važno dovršiti do sredine iduće godine zbog ulaska Hrvatske u europsku strategiju turizma, čije je izrada također u tijeku, ali i zbog povlaćenja bespovratnih oko 120 milijuna eura ili oko milijardu kuna za turizam iz strukturnih fondova EU-a, istaknuo je Bajs.

Vjerujući da će hrvatski turizam i hotelski sektor spremno dočekati ulazak Hrvatske u EU, ministar je pohvalio napore hotelijera u zadnje četiri godine koji su, kako je kazao, investirali više nego ikad prije u gradnju, obnovu i povećanje kvalitete objekata.

Rezultat toga je da je u Hrvatskoj krajem kolovoza ove godine bilo ukupno 618 hotela ili 17 više nego u isto vrijeme prošle godine, a najveće povećanje s njih 25 na 29 je kod hotela s pet zvjezdica, te s 156 na 172 u kategoriji četiri zvjezdice.

Iako hoteli u ukupnim smještajnim kapacitetima čine oko 13 posto, njihov je udjel u ukupnim prihodima i broju noćenja znatno veći od toga, naglasio je Bajs.

A prihodi od turizma odnosno od putovanja za prvih šest mjeseci ove godine po podacima HNB-a su, kazao je Bajs, iznosili 2 milijarde eura, od čega je u drugom kvartalu ove godine ostvareno 1,7 milijardi eura ili 14 posto više nego u istom lanjskom kvartalu.

Time je i udjel turizma u BDP-u porastao u tom kvartalu na 14,5 posto odnosno za 1,7 posto u odnosu na prošlu godinu, što pokazuje da je turizam bio ključni sektor za BDP, kazao je Bajs.