CRNA PREDVIĐANJA

UniCredit Hrvatskoj smanjio prognozu rasta na 0,2 posto

20.09.2011 u 15:42

Bionic
Reading

UniCredit je smanjio prognozu rasta Hrvatske u ovoj godini sa 1,2 posto na 0,2 posto, a projekciju rasta za 2012. godinu smanjio je sa 2,5 na 1,0 posto, izvijestili su iz Zagrebačke banke u priopćenju o novoj kvartalnoj makroekonomskoj prognozi za područje zemalja srednje i istočne Europe u kojima posluje grupa UniCredit

Analitičari Zabe ističu zaoštravanje krize u eurozoni tijekom kolovoza i daljnji nastavak tenzija na međunarodnim financijskim tržištima kao ključan faktor za gospodarska kretanja u Hrvatskoj i regiji. 'I prije izbijanja najnovijih tenzija na financijskim tržištima primjetno je usporavanje rasta izvoza i uvoza, što upućuje na slabije impulse iz inozemnog okruženja i slabe domaće potražnje', objasnio je glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja.

Iako je turistička sezona bila dobra, u Zagrebačkoj banci očekuju da će pogoršana situacija na financijskim tržištima negativno utjecati na gospodarska kretanja u drugoj polovici trećeg kvartala i u zadnjem kvartalu.

Dva su glavna načina na koje inozemno okruženje direktno utječe na hrvatsku ekonomiju. Prvi je preko povišene cijene financiranja za banke koje posluju u Hrvatskoj i kroz smanjene iznose neto inozemnog financiranja bankovnog sektora u odnosu na prijašnje godine. 'Konkretno, inozemnog financiranja će biti za banke u Hrvatskoj, ali ne u onolikim količinama na koje smo se navikli', pojasnio je Šaravanja.

U ovakvoj situaciji očekuje se nastavak smanjenja zaduženosti stanovništva, stagnacija ili u najboljem slučaju minimalan rast kredita za poduzeća u privatnom sektoru, dok će se u uvjetima ograničenog pristupa financiranju aktualizirati pitanje (re)financiranja obveza države i proračunskog deficita u 2012.

'Smanjenje rashoda države i/ili povećanje pojedinih poreza i privatizacija bit će aktualne teme tijekom 2012. u uvjetima ograničenog financiranja', naglasio je Šaravanja.

Kako sporiji gospodarski rast utječe i na rast prihoda, analitičari Zagrebačke banke povećali su prognozu proračunskog deficita za ovu godinu sa 5,7 posto na 6,0 posto BDP-a