PREDIZBORNI RECEPT

Ucijenili Čobankovića i dobili četiri plaće

14.09.2011 u 17:31

Bionic
Reading

Sindikalisti i radnici kaštelanske tvrtke Adriachem, koji već mjesecima ne rade, ne primaju plaću i očekuju stečaj, vrlo dobro su iskoristili predizborno razdoblje: nakon što su potpredsjednika Vlade Petra Čobankovića ucijenili masovnim prosvjedima u Zagrebu, promptno su im isplaćene četiri zaostale plaće

Socijalni mir trajat će do 15. listopada, do kada se Vlada obvezala isplatiti još četiri 'minimalca' ukupno vrijedna 7,7 milijuna kuna: ako se to ne dogodi, ponovno se zakazuje prosvjed 220 radnika pod Čobankovićevim prozorom.

Premda se Vlada već godinama odbija ozbiljno uhvatiti ukoštac s problemima Adriachema, pa čak odbija i prodati tvrtku iako je za nju zainteresiran solinski AD Plastik, čime bi se potraživanja radnika od 35 milijuna kuna potpuno podmirila, nekoliko mjeseci uoči izbora situacija je dramatično promijenjena. Direktor tvrtke Tomislav Vukman, sindikalni povjerenici Jozo Stipanović i Željko Stojak i ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Tomislav Boban potpisali su sporazum po kojemu su regulirali odnose do eventualnog otvaranja stečaja. A taj problem, dojam je sindikalista, aktualna vlada prebaciti na nasljednike.

Premda su im isplaćene četiri plaće, s obećanjem za još četiri, radnici i sindikalisti 'Adriachema' nisu u potpunosti zadovoljni: tvrde da je ravnatelj AUDIO-a Boban u stvarnosti ucjenjivao njih riječima 'ili potpis na sporazum ili stečaj istog trenutka - pa kad se što naplati'. A to je, shvatili su iz iskustva, u Hrvatskoj vrlo nesigurna opcija jer radnici u pravilu ostanu kratkih rukava, premda bi trebali biti u prvom naplatnom redu.

Ovim sporazumom radnici će u roku od tri mjeseca nakon pokretanja stečaja dobiti još tri zaostale plaće, a ostatak svojih potraživanja trebali bi namiriti iz stečajne mase. Najavili su da će budno paziti kako će se eventualni stečaj odvijati te će spriječiti eventualnu prodaju vrlo vrijednog zemljišta u bescjenje.