MINISTROV SPIN KIKIRIKI

Što je Popijač rekao Merkel, a što je mislio?

23.08.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Ne želimo biti jeftina radna snaga – tako je Đuro Popijač sažeo jednu od osnovnih poruka hrvatske Vlade s kojom je za boravka u Zagrebu upoznata njemačka kancelarka Angela Merkel

Kako je ministar gospodarstva izvijestio javnost, visokoj je i prevažnoj gošći za razgovora o intenziviranju gospodarske suradnje rečeno da je Hrvatska zainteresirana za 'one poslovne projekte koji nose veću vrijednost', a nikako za onu vrstu investicija koje bi se bazirale na jeftinoj radnoj snazi.

Lijepo je čuti od ministra da Hrvati nikome neće raditi za kikiriki. Ali njegova izjava ipak je spin grickalica, demagoški blef, sračunat vjerojatno u predizborne svrhe. Nije Popijač zaštitnik navodno dobro plaćenih hrvatskih radnika, nego prvenstveno vrlo rastrošne države. Jer, dobro je poznato da su visoki troškovi rada u Hrvatskoj prije svega diktirani enormno skupom državom. Zato, kad ministar veli 'ne želimo biti jeftina radna snaga', on zapravo kaže – ne želimo biti jeftina država i ne želimo provesti 'bolne rezove' kakve je kancelarka Merkel u svojoj zemlji realizirala.

Pošteno da je potencijalnim investitorima iz Njemačke odmah dao na znanje kako Hrvatska nije zainteresirana za slabo plaćena radna mjesta, ali veliko je pitanje jesu li on, Vlada u kojoj sjedi i zemlja kojoj je ministar uopće u poziciji da mogu birati. Domaća proizvodna privreda je nikakva. Enormno nabujali broj nezaposlenih u potrazi za bilo kakvim poslom. Inozemne investicije desetkovane. A ministar Popijač, nesposoban činjenicama pogledati u oči, još manje ih promijeniti, publici pokušava prodati bajku, kao da bi on Njemačkoj i Angeli Merkel postavljao uvjete.