SMIRIVANJE STRASTI

Kosor ne želi rat s Mađarima oko Ine

07.07.2011 u 09:04

Bionic
Reading

'Suradnja Hrvatske i Mađarske je izvrsna, a Dioničarski ugovor hrvatske Vlade i MOL-a stvar je biznisa i tako će se i rješavati'

Poručila je to premijerka Jadranka Kosor, preko svog glasnogovornika, odgovarajući na upit Novog lista kako komentira činjenicu da je njezin mađarski kolega Viktor Orban negativno odgovorio na prijedlog hrvatske Vlade da se izmijeni Dioničarski ugovor Vlade i MOL-a kojim je određeno upravljanje Inom i dana prevlast Mađarima.

Premijerka tako zapravo nije izravno odgovorila na pitanje hoće li Vlada i dalje ostati kod namjere da se ugovor izmijeni, ali potpuno je jasno da će osnažen podrškom svoje Vlade, koja preuzima i značajan udio u vlasništvu, MOL teže pristati na bilo kakve izmjene ugovora i na umanjivanje svojih upravljačkih prava.

Pojedini hrvatski ministri ističu da premijerkin odgovor na mađarsko 'ne' i nije mogao biti drukčiji nego suzdržan, jer Vlada želi postići neke stvari u Ini, ali joj nije cilj davati medijima materijala da je sukobljavaju s vladom susjedne države koja je učinila sve da Hrvatska do kraja lipnja zatvori pregovore s Europskom unijom.

U prilog mađarskom prijateljstvu ističu i činjenicu da Orban zahtjev za promjenom Dioničarskog ugovora, pa tako i mađarsku odbijenicu nije spominjao dok god je proces pregovora trajao makar je hrvatska Vlada sa svojim zahtjevom izišla u lipnju.
Upravljačka prava

Iz Vlade ističu i to da je od početka jasno da će se ugovor teško izmijeniti kad su u pitanju upravljačka prava, ali da Vlada prvenstveno inzistira na tome da se ispoštuje strategija razvoja Ine koja je ugrađena u taj ugovor.