AGENCIJA FITCH

'Bit je problema da Grčka treba još novca'

21.06.2011 u 12:21

Bionic
Reading

Agencija Fitch upozorila je da će dobrovoljno reprogramiranje povrata grčkog duga u sklopu pomoći toj zemlji smatrati insolventnošću i sniziti grčki rejting a upozorila je da scenarij insolventnosti prijeti i Sjedinjenim Državama.

"Bit je problema da Grčka treba još novca", kazao je na konferenciji u Singapuru Andrew Colquhoun, čelnik Fitcha za azijsko-pacifičku regiju.

"Fitch će zamjenu obveznica odnosno dobrovoljno reprogramiranje duga smatrati insolventnošću, što bi rezultiralo dodjelom odgovarajućeg rejtinga Grčkoj", kazao je.

Ministri financija eurozone pokušavaju skrpati novi paket pomoći za Grčku koji će uključivati dodatne zajmove i doprinos privatnih ulagača u grčke obveznice.

Nakon dvodnevnih razgovora u Bruxellesu postavili su ultimatum Ateni, istaknuvši da parlament, vlada i društvo imaju vremena do 3. srpnja da usvoje nove mjere štednje i time osiguraju isplatu nove tranše kredita od 12 milijardi eura.

U Fitchu ukazuju i na rizik insolventnosti Sjedinjenih Država, čiji bi se najviši rejting mogao naći na udaru ako zemlja ne podigne plafon zaduživanja.

Colquhoun je ponovio da će Fitch uvrstiti Sjedinjene Države na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinga ako Kongres do 2. kolovoza ne povisi plafon zaduživanja.

Američko ministarstvo financija kazalo je da Kongres mora do tog roka povisiti važeći plafon od 14.300 milijardi dolara kako bi Washington mogao uredno servisirati svoje obveze.

Ako američka vlada 15. kolovoza ne isplati kuponske kamate, Fitch će SAD-u dodijeliti rejting povezan s ograničenom nesposobnošću vraćanja dugova.