TEDESCHI KRITIZIRA VLADU

'Vlada proklamira investicijsku klimu, ali...'

10.05.2011 u 15:28

Bionic
Reading

'Statističke podatke svatko koristi kako mu odgovaraju i ako mu idu u korist, ali činjenica je da u Hrvatskoj još uvijek nema vidljivih znakova oporavka. Cijenim napore Vlade i proklamiranje investicijske klime, ali očito je da do izbora ne možemo očekivati nikakve drastične rezove', izjavio je predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi

'Da, zbog turističke sezone očekuje nas nekoliko boljih mjeseci, ali život ne prestaje 15. rujna niti u trenutku izbora. Situacija nije dobra, treba raditi sveobuhvatnije, hrabrije i s oštrijim rezovima. Čini mi se da se svi zalažu za promjene, ali ne na račun vlastitog komfora. Političari moraju biti spremni prihvatiti i posljedice koje su politički kratkoročno negativne', kazao je Tedeschi nakon dvosatnog predavanja studentima splitskog Ekonomskog fakulteta.

Apelirao je na Vladu da pod hitno pokrene reforme u javnom sektoru. 'Još uvijek trošimo puno više nego što zarađujemo, a uz to smo i visoko zaduženi. Potrebna je značajna štednja i reorganizacija države, dakle javnog sektora i javnih poduzeća.'

Treći neuspjeh Ivice Todorića u preuzimanju paketa dionica slovenskog Mercatora Tedeschi ne smatra konačnim. Kaže da je Agrokorov pokušaj kupnje najvećeg konkurenta 'sasvim logičan', pa vjeruje da će postojati i četvrta prilika.

'Nešto će se sasvim sigurno morati dogoditi s vlasničkom strukturom Mercatora. Za razliku od našeg preuzimanja Droge Kolinske, gdje je postojao jedan veliki i dva manja vlasnika, u ovom slučaju je puno različitih interesa', kazao je Tedeschi.

Pitanje o strahu u Sloveniji zbog Todorićevog navodno nekorektnog odnosa prema dobavljačima elegantno je preskočio, no potvrdio je da u susjednoj državi očito postoji strah od mogućeg istiskivanja slovenske robe s polica trgovina. 'Čini se da postoji zabrinutost tamošnje domaće industrije i to je sigurno jedan od elemenata kojega će budući kupac morati uzeti u obzir.'

U svome predavanju splitskim studentima u sklopu projekta 'Top BusinessMen' Tedeschi je rječito i vrlo opušteno opisao nastanak i razvoj svoje kompanije, širenje na nove brendove i strana tržišta, a dotaknuo se i Josipa Friščića i njegove izjave 'otkud tom Tedeschiju penezi?' Da je, kaže, šef HSS-a pratio financiranje kupnje Droge, sve bi mu bilo jasno.

Oduševljenje viđenim na splitskoj Ekonomiji bilo je, čini se, obostrano: poduzetnik je bio iznimno sretan što su u prepunoj dvorani bili prisutni brojni profesori i asistenti koji su iskazali interes za ono što zanima i njihove studente. 'U Zagrebu me profesori nisu željeli ni saslušati, već su se okupili u kafiću. Nije ni čudo da nisu uspjeli izabrati dekana kad im je kafić pun profesora', kazao je Tedeschi.

Splitski profesori i studenti, pak, gosta su nakon brojnih pitanja ispratili dugotrajnim i vrlo bučnim pljeskom.