POTPISAN UGOVOR

Hrvatski futuristički brod zvijezda Olimpijskih igara

10.05.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Neće samo sportaši predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Londonu iduće godine. Boje Lijepe Naše branit će i jedan brod – katamaran futurističkog izgleda koji će projektirati Brodarski institut u Zagrebu, a izgraditi pulsko brodogradilištu Tehnomont

Brodarski institut dobio je posao u jakoj konkurenciji britanskih i zapadnoeuropskih dizajnera, projektnih ureda i brodogradilišta. Naručitelj je engleska tvrtka City Cruises, a brod će služiti za prijevoz 600 putnika po rijeci Temzi te za razgledavanje grada.

Osim suvremenog dizajna, posebnosti broda su vrlo mala potrošnja goriva te automatsko podešavanje gaza u uvjetima brze izmjene plime i oseke što je čest slučaj na Temzi.

Svečana primopredaja obavit će se u Londonu, prije početka Olimpijskih igara kako bi brod spremno dočekao brojne turiste koji će tad nahrliti u grad.

'U teškim vremenima za domaću brodogradnju, ovim poslom dokazujemo da hrvatska brodograđevna industrija ima znanje i kvalitetu na svjetskoj razini. Pokazujemo da naša brodogradnja jest konkurentna i ekonomski održiva', naglasio je Vladimir Koroman, direktor Brodarskog instituta u utorak na konferenciji za novinare.

Kolika je vrijednost katamarana nije htio otkriti, ali zasigurno je riječ o projektu vrijednom više milijuna eura