PREMIJERKIN SAVJETNIK:

'Puno se može zaraditi i u dosadnom pekarstvu'

Bionic
Reading

U Hrvatskoj fondovi rizičnog kapitala i fondovi za gospodarsku suradnju neće pokrenuti gospodarstvo, tvrdi jedan od najaktivnijih privatnih ulagača Nenad Bakić

'Trudit će se, ali neće uspjeti jer im ekosustav ne pogoduje. Zato u Hrvatskoj nikada nećemo imati električni automobil XD i nikada nećemo po razvoju 'startu-pa' biti Izrael. Moramo već jednom shvatiti - da je Google nastao u Hrvatskoj nikada ne bi bio ono što je danas', izjavio je Bakić na konferenciji Windays u Rovinju, piše Poslovni dnevnik.

Dodaje da, osim što nema skalabilnih projekata, u Hrvatskoj nema ni izlistavanja novih kompanija na burzi kao ni efikasne zaštite malih i manjinskih ulagača.

'Facebook i Microsoft nisu nastali tako da ih je netko kupio, već su u njih investitori ušli kupnjom manjinskih udjela. Budući da kod nas sekundarno tržište nije razvijeno osobno ne bih nikada uložio u neku ICT tvrtku, a da nemam većinu', kaže Bakić. Ističe da stoga ni fondovi za gospodarsku suradnju neće svoj fokus imati na ICT-u već na energetici i prilikama u konsolidaciji određenih sektora.

Borislav Škegro, direktor Quaestusa i savjetnik premijerke Jadranke Kosor, ističe da on nakon iskustva s nekoliko start-upa, uključujući Metronet, više ne bi financirao start-up tvrtke.

'Puno se novca može zaraditi i u nekim sektorima koje često doživljavamo kao dosadne, poput pekarstva, a dalek i neizvjestan je put od powerpoint prezentacije do, primjerice, jednog telekoma koji može potući Hrvatski telekom i Deutsche telekom zajedno', navodi Škegro. Ponekad je, nastavlja Škegro, dovoljno je samo dobro upakirati nešto što već imamo, poput Plive.

'Nitko pa ni Kutle, Todorić, Pašalić, Čović, Gucić, ni Luković, pa ni ja koji sam tada imao 3000 maraka stare štednje, nismo kupili dionice Plive uz popust od 30 posto. To je učinio EBRD pa je došao UBS, koji zna ljude u Londonu, i Pliva je od bezvrijedne kompanije postala velika priče', zaključuje Škegro koji je u šali ponudio EBRD-u da uđe i u fondove za gospodarsku suradnju