JEAN-FRANCOIS OTT:

'Nećemo ulagati u Sunčani Hvar dok ne riješimo imovinske sporove'

05.04.2011 u 16:07

Bionic
Reading

Orco Grupa nastavit će ulagati u hotelsku tvrtku Sunčani Hvar, ali ne dok se ne riješe imovinsko-pravni sporovi s gradom Hvarom i Crkvom, istaknuo je na današnjem susretu s novinarima u Zagrebu predsjednik Uprave i osnivač Orco Property Grupe Jean-Francois Ott dodavši da uskoro očekuje i dogovor s bankama o reprogramiranju obveza Sunčanog Hvara

Susretu s novinarima prethodio je jutrošnji susret Otta s potpredsjednikom Vlade i ministrom Petrom Čobankovićem, s kojim je, kako je novinare izvijestio Ott, razgovarao o slijedećim koracima vezanim za Sunčani Hvar, a temeljem nedavno potpisanog dogovora između Orca i HFP-a kao dva najveća dioničara te tvrtke.

Među tim koracima je i nastavak razgovora s gradom Hvarom i Crkvom oko nerazriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

S potpisanim dogovorom s državom (HFP-om) sredinom ožujka ove godine u vezi Sunčanog Hvara Ott je zadovoljan te vjeruje da je to dobar korak naprijed za sve uključene strane. Sunčani Hvar i njegovo poslovanje važno je i za Hvar i za hrvatski turizam, a navedeni dogovor jamči da je budućnost te tvrtke jednako važna svima, dodao je Ott.

Time se podrazumijeva i rješavanje financijskih problema te tvrtke, pri čemu će oni jednim dijelom biti riješeni smanjenjem i istodobnim povećanjem temeljnog kapitala tvrtke (ako tako odluči izvanredna glavna skupština sazvana za 29. travnja), a drugim dijelom reprogramiranjem obveza od strane banaka. Ott je kazao i da su banke na to spremne, posebno PBZ, te da u idućih deset do dvadeset dana očekuje takvo rješenje s njima.

Na susretu se čulo i da je u tijeku finaliziranje osnivanja najavljenog (iz tog dogovora) neovisnog tijela Odbora za analizu spora, koji će se u četveročlanom sastavu baviti rješavanjem spornih pitanja između Orca i HFP-a iz prošlosti.

Govoreći o poslovanju u hrvatskom hotelijerstvu, posebno na otoku poput Hvara, kazao je da je to dobar posao, ali ne baš lak tim više što sezona traje prekratko, pogotovo u usporedbi s primjerice francuskom rivijerom gdje traje 300 dana. Veliki nedostatak je i što na otocima, pa ni na Hvaru, nema zračne luke, kao i sezonski red plovidbe trajekata, ali ipak vjeruje da će lokalna i državna vlast to uspjeti promijeniti.

S obzirom da je ovo bio prvi njegov posjet Hrvatskoj nakon što je u siječnju bio u policiji na obavijesnom razgovoru, Ott je na upit novinara kazao kako je ta istraga potvrdila da ni on osobno ni Orco u Hrvatskoj nisu učinili ništa loše te da ne zna u kojoj je fazi ta istraga trenutno. Dodao je samo da je koliko zna pokrenuta temeljem anonimne prijave.