UGOVOR O FINANCIRANJU

BICRO i Brodarski institut razvijaju tehnologiju obrade otpada

30.03.2011 u 16:37

Bionic
Reading

Predstavnici Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO i Brodarskog instituta potpisali su danas ugovor o financiranju istraživačko-razvojnog centra za napredne tehnologije obrade otpada i biomase procesom anaerobne digestije

Cilj 'Centra kompetencije za eko tehnologije' je razvoj rješenja za zbrinjavanje organskog otpada i proizvodnju ekološki prihvatljivog bioplina.

Ukupna vrijednost projekta je 16,4 milijuna kuna od čega BICRO sudjeluje s više od sedam milijuna kuna odnosno sa 43 posto ukupnih troškova. Brodarski institut pokrit će 30 posto troškova, a preostali dio financirat će se iz prihoda Centra.

Predviđeno trajanje projekta je pet godina, nakon kojih bi Brodarski institut trebao biti osposobljen samostalno proizvoditi postrojenja za anaerobnu digestiju.

Centar kompetencije za eko tehnologije prva je ustanova te vrste u Hrvatskoj i regiji. Potencijalni korisnici su svi županijski i regionalni centri za gospodarenje otpadom, poduzeća koja upravljaju uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, stočarske i peradarske farme i prehrambena industrija, rečeno je na potpisivanju.

Anaerobna digestija je fermentacija organskog materijala bez prisustva kisika što kao rezultat daje bioplin koji se najčešće upotrebljava za dobivanje toplinske i električne energije. Produkti anaerobne digestije mogu biti i kvalitetna biljna gnojiva.