NAKON 11 GODINA ISTRAGE

Gucić optužen za Primorje, Amforu i Mornar

18.03.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Tek nakon 11 godina istrage hrvatsko pravosuđe potvrdilo je optužnicu protiv Josipa Gucića, Blage Begića, Ratka Škobića, Gorana Čučića, Mije Ivandića, Krste Romića, Franka Bojle i Bojana Glavaša zbog nezakonitosti u makarskim tvrtkama Primorje, Amfora i Mornar, nekada u većinskom vlasništvu Josipa Gucića, rekla nam je Maja Mileta, bivša zaposlenica makarskog Primorja

Kako je priopćilo Županijsko odvjetništvo u Splitu, optužnicom se Gucića tereti da je kao vlasnik više trgovačkih društava od siječnja 1993. do 16. veljače 1994. preko okrivljenog Begića i uz njegovu pomoć, a u cilju da se Gucić osobno okoristi, sredstvima društva NIK Zagreb kojeg je Gucić ujedno i vlasnik, na svoje ime kupio većinski paket dionica Amfora iz Makarske za iznos od 2,691 milijuna DEM čime je stekao većinsko vlasništvo i sva upravljačka prava nad trgovačkim društvom Amfora na štetu trgovačkog društva NIK.

Među ostalim u optužnici se navodi i kako je Gucić od 26. listopada 1995. do veljače 2000. u Makarskoj i Rijeci kao vlasnik udjela trgovačkog društva Eurona, NIK i Brodokomerc Rijeka, zamjenik predsjednika Nadzornog društva NIK, predsjednik Nadzornog odbora društva Brodokomerc i Primorje te većinski vlasnik poslovnih udjela povezanih u grupaciji Gucić, a s ciljem da se društvo Eurona Rijeka neosnovano okoristi i kupnjom dionica društva Primorje stekne kontrolni paket dionica te većinskog vlasništva i sva upravljačka prava, postupio na način da je preko okrivljenog Gorana Čučića (predsjednik Nadzornog odbora društva Eurona) sklopio ugovore o kupoprodaji dionica Primorja za 4.592.712 DEM odnosno 64 posto vlasničkog utjecaja u društvu.

Ugovorio je obročnu otplatu kupljenih dionica u šest rata zaključno do 20. prosinca 2000. unaprijed odlučivši da im isplati samo 15 posto od ukupne cijene, i to 519.213,22 DEM, a da 4,073 milijuna DEM ne isplati. Time je oštetio male dioničare i ujedno zaposlenike društva Primorje, a trgovačkom društvu Eurona pribavio materijalnu korist, većinsko vlasništvo i upravljačka prava nad društvom Primorje, s tim da je bez znanja i odobrenja malih dioničara dionice društva Primorje za iznos od osam milijuna kuna prenio s društva Eurona na društvo NIK, a potom za isti iznos na društvo Brodokomerc.

Istraga je pokrenuta još 2000. godine. Proces je odugovlačen zbog niza žalbi, proširivanja istrage, bolovanja istražnog suca, knjigovodstveno-financijskog vještačenja u istrazi koje je vršeno dva puta jer je prvo vještačenje koje je uradio vještak Milan Buljan zbog kaznenog postupka protiv njega poništeno, a on je razriješen dužnosti polovicom 2009. godine...

ZBOG MALVERZACIJA PRIMORJE I AMFORA ZAVRŠILI U STEČAJU

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu koju je tek sada potvrdio sud. Sudski bi proces mogao na određeni način obeštetiti nekadašnje zaposlenike Primorja mada im neće biti nikada vraćeno radno mjesto u poduzeću koje dobro posluje kao što je to bilo prije Gucićevog preuzimanja većinskog vlasništva.

Od samog početka poslovnih problema u Primorju nezadovoljstvo zaposlenika predvodila je Makaranka Maja Mileta, jedna od najpoznatijih hrvatskih zviždačica i štrajkačica glađu. Otkada su zaposlenici Primorja izgubili posao ona predvodi 350 oštećenih dioničara Primorja. 2002. godine čak je šezdeset dana štrajkala glađu u prostorijama Glumina banke na Kačića trgu u Makarskoj.

Mileta kaže kako je 350 malih dioničara 1995. godine prodalo Guciću svoje dionice koje im je trebao isplatiti u pet godina, a platio je samo prvu ratu. Kaže kako je osam godina tužba protiv Gucića i ostalih bila u fazi istrage na Županijskom sudu u Splitu. Njena upornost vodila ju je i do najviših državnih dužnosnika, od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića, bivšeg ministra gospodarstva Slavka Linića, nekadašnje ministrice pravosuđa Infrid Antičević-Marinović i nedavno do Ive Josipovića. Kaže kako je samo Franjo Tuđman nije htio primiti.


Prije nekoliko dana i drugo poduzeće iz Makarske, Amfora, koje je bilo u većinskom vlasništvu Josipa Gucića izbrisano je iz registra poduzeća nakon pet godina iznimno kompliciranog stečajnog postupka u stečaju. Prodajom na javnim dražbama imovine Amfore uprihodilo se 26,3 milijuna kuna, a potraživanja vjerovnika bila su 62,7 milijuna.