ŽUPANIJSKA SJEDNICA

Istra osniva Savjet za turizam

02.03.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Na zadnjoj sjednici Turističkog vijeća Istarske županije, na čelu s županom Ivanom Jakovčićem, direktori svih velikih hotelskih kompanija te predstavnici gospodarske i obrtničke komore raspravljali su o izuzetno važnim temama: konstituiranju Fonda za turizam, principu raspodjele financijskih sredstava te o ključnim projektima koji bi trebali biti novi motiv dolaska u Istru

Naime, kako je priopćeno, radi se o oko 300 milijuna kuna koja bi se prikupljala na računu Ministarstva turizma te potom raspodijelila za razvoj turizma na području Republike Hrvatske. Procjena Vijeća je ta da će Istra u Fond davati oko 50 posto sredstava u odnosu na ostatak Hrvatske, stoga je dogovoreno da će se zajedničkim nastupom javnog i gospodarskog sektora lobirati da se najmanje 80 posto sredstava vrati u Istru.

Prijedlog župana jest taj da se za Istru oformi Savjet za turizam, koji će davati strateške smjernice za korištenje sredstava iz Fonda za turizam. Ujedno, predložio je i da se prioritet daje projektima koji imaju za cilj stvaranje novih motiva za dolazak turista u Istru, kao što su sakralni, sportski, kongesni, 'anti-age' turizam.

Razgovaralo se također i o izradi revizije 'master plana' Istarskog turizma, zajedničkim nastupima javnog i gospodarskog sektora na Danima Istre koji bi se organizirali u tradicionalnim emitivnim tržištima te o aktualizaciji standarda IQ - Istrian quality, odnosno o razradi standarda za njegovu primjenu i na hotelima, kampovima, restoranima, turističkim agencijama i ostalim uslužnim djelatnostima.