ISPRAVLJANJE NEPRAVDE 90-IH

Radnicima riječke Luke dionice po povlaštenim uvjetima

02.03.2011 u 12:26

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta dogovorio je danas s predstavnicima Nezavisnog sindikata riječke Luke prodaju paketa od 23 posto dionica po povlaštenim uvjetima radnicima Luke Rijeka.

Paket dionica Luke bit će prodan radnicima po nominalnoj cijeni od 100 kuna po dionici, uz zabranu prodaje tih dionica u idućih pet godina, izjavio je Hini predsjednik Nezavisnog sindikata Rusmir Cimirotić.

Današnja cijena dionice riječke Luke na Zagrebačkoj burzi kretala se oko 235 kuna.

Dionice riječke Luke iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) bit će prodane radnicima po modelu koji je primijenjen nedavno u Luci Ploče.

Sindikat zasad ne zna koliko će pojedini radnik platiti svoje dionice, a dionice koje ne budu prodane u prvom krugu ići će u drugi krug. No, dosad iskazani interes za kupnju nagovješćuje velik odaziv radnika.

Time se ispravlja nepravda koja je radnicima Luke napravljena još devedestih, u doba pretvorbe iz društvenog poduzeća u dioničko društvo, kada su imali pravo samo na upis dionica u vrijednosti tadašnjih 5.000 njemačkih maraka, ističe Cimirotić.

Pravo na povlaštenu kupnju dionica ne odnosi se na bivše radnike i umirovljenike nego samo na trenutno zaposlene u Luci, kojih ima oko 850, kaže Cimirotić.

Sindikat očekuje brzu realizaciju današnjeg dogovora - nakon što HFP odobri prodaju paketa Vlada bi trebala donijeti odluku o tome već na idućoj sjednici.