NE IDE TO TAKO LAKO...

Slabi interes kupaca za srpski telekom

25.02.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Mjesec dana prije kraja međunarodnog natječaja za prodaju 51 posto Telekoma Srbija, izgleda da slabi optimizam tamošnje vlade da će najveća srpska telekomunikacijska kompanija biti uspješno prodana

Prema pravilima natječaja, potencijalni kupci koji dostave ponude do 21. ožujka nadmetat će se na licitaciji, a početna cijena bit će 1,4 milijarde eura. Ukoliko se nitko po toj cijeni ne pojavi, natječaj će biti proglašen neuspješnim.

Ipak, kako govore brojne neslužbene informacije, nema kupaca koji bi bili spremni platiti toliko novca za većinski udio u Telekomu.

Spekulacije da vlada priprema javnost na neuspjelu prodaju Telekoma potaknute su i najnovijom izjavom srpskog premijera Mirka Cvetkovića da 'je stav vlade Srbije da kompaniju treba prodati, ali ne bagatelno'.

Prije toga, generalni ravnatelj Telekoma Branko Radujko misteriozno je ocijenio da je 'prodaja komplicirana' te da ne ovisi samo o poslovnim rezultatima tvrtke.

Telekom je u 2009. zaradio 133 milijuna eura i bio tvrtka s najvišom neto dobiti u Srbiji. Vlasnik je tvrtke Mtel u Crnoj Gori i Telekoma u Republici Srpskoj. Vlada Srbije planirala je utrošiti novac od prodaje na izgradnju autocesti i popunjavanje pojedinih proračunskih rupa.

Od početka natječaja oko Telekoma se vrtjelo nekoliko svjetskih telekomunikacijskih kompanija. Iz Europe su se spominjali Deutsche Telekom, France Telecom i Telekom Austria, iz Rusije VimpelCom, a jedan od zainteresiranih bio je i America Movil, u vlasništvu prebogatog Meksikanca Carlosa Slima.

No premda je samo France Telecom službeno priopćio da odustaje od natječaja, odavno se priča da su se i ostale tvrtke povukle, prije svega zbog visoke cijene, ali i zbog unutarnjih problema.

Najčešće spominjani Deutsche Telekom se u posljednje vrijeme ne izjašnjava povodom Telekoma Srbija, ali mnogi sumnjaju da će se ta kompanija prijaviti za licitaciju.

Ruski VimpelCom se nije izjašnjavao oko cijene, ali ta tvrtka ima dovoljno svojih problema, prije svega s norveškim Telenorom, manjinskim vlasnikom u tvrtki (Telenor ima 40 posto VimpelComa). Telenor se boji da će nakon spajanja VimpelComa s Egyptian Investment Weatherom njegov udio u zajedničkom pothvatu biti smanjen. Telenor je spreman i za međunarodnu arbitražu protiv VimpelComa. Također, ako Rusi kupe srpski telekom, oni bi se morali nositi s Povjereništvom za zaštitu tržišnog natjecanja u Srbiji, jer je Telenor vlasnik drugog po veličini telekomunikacijskog operatora u Srbiji.

Austrijski telekom još nije dobio odgovor od Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja mora li se odreći vlasništva nad VIP-om, trećim srpskim mobilnim operatorom, ako kupi Telekom Srbija, što ne želi učiniti.

Meksički milijarder Carlos Slim i njegova tvrtka Amerika Movil vjerojatno će odustati od kupnje jer žele sudjelovati u natječaju za poljski Polkomtel.

Inače, suvlasnik u Telekomu Srbija je i grčka telekomunikacijska kompanija OTE, koja je svoj udio od 20 posto također odlučila prodati, tako da će srpski proračun, uspije li natječaj, dobiti novac od prodaje 31 posto udjela.