MALI POMAK

Nema istiskivanja Orca iz Sunčanog Hvara

Bionic
Reading

Prema dogovoru ministra Petra Čobankovića s predstavnicima Orca, dio zajmova danih Sunčanom Hvaru pretvara se u kapital, ali nema promjena u vlasničkim udjelima

Slučaj Sunčani Hvar prema saznanjima Poslovnog dnevnika, ipak neće završiti najavljenom hitnom međunarodnom arbitražom i prisilnom naplatom banaka. Iako nijedna od strana to jučer nije još htjela javno potvrditi, potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Petar Čobanković s predstavnicima Orca odradio je konačno pregovore koji su doveli i do konkretnih rješenja za spas Sunčanog Hvara.

Prema izvorima Poslovnog dnevnika dogovor podrazumijeva da promjena u vlasničkim udjelima neće biti. To znači da Orco odustaje od svog prijedloga s posljednje Glavne skupštine Sunčanog Hvara, koji se temeljio na pretvaranju u kapital pozajmica što su ih u proteklim godinama hotelima davali najveći dioničari. Tim je prijedlogom, s obzirom na iznose, Orcova vlasnička pozicija trebala ojačati, a HFP-ova oslabiti.

Čobanković je, drugim riječima, uspio dogovoriti da se dio pozajmica, u iznosu koji odgovara postojećim odnosima ta dva dioničara, pretvori u temeljni kapital. I to samo glavnica pozajmica, dok se obje strane odriču potraživanja po osnovu kamata. Razliku u glavnici pozajmice koja ostaje u slučaju Orca i koja neće biti pretvarana u kapital, ostala bi na stavkama pozajmica. Država je Sunčanom Hvaru dala pozajmicu u iznosu od 15 milijuna kuna, a Orco 60 milijuna kuna. Kamate su u slučaju HFP-a dosegnule gotovo 4 milijuna kuna, a u slučaju Orca su nešto iznad 18 milijuna kuna. Obje se strane, prema postignutom dogovoru, tih iznosa od gotovo 22 milijuna kuna odriču. Orcu bi se nastavio voditi kao pozajmica dio glavnice, oko 35 milijuna kuna, koji se neće prenijeti u kapital društva, a HFP će u međuvremenu još uskočiti s novom pozajmicom, koja je na razini kamata kojih se odriče Orco.

Time bi se osiguralo Sunčanom Hvaru mogućnost da prevlada financijsku situaciju do usuglašavanja dogovora s bankama o reprogramu kreditnih obveza koje Sunčani Hvar već dvije godine nije u stanju podmirivati. Taj bi se dogovor trebao postići već početkom ožujka, čime bi se stvorilo pretpostavke za daljnji razvoj hvarskog hotelijera, iz kojega, evidentno, Orco kao najveći dioničar neće biti istisnut.