MINISTAR KOJI JE ŽRTVOVAO STANDARD

Popijač je u HUP-u imao plaću od 33.333 kuna

03.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Zabilježeno je ovih dana da je nova ministrica financija došla u Vladu na nižu plaću, ali nije ona jedina podnijela takvu žrtvu. Donosimo novu zanimljivost iz imovinskih kartica: i ministru gospodarstva Đuri Popijaču znatno je unosnija bila prijašnja funkcija, na mjestu generalnog direktora HUP-a zarađivao je oko 33.000 kuna mjesečno, dok je u Vladi pao na plaću od 'samo' 19.000 kuna.

Iako se HUP nikada nije našao na listi najpoželjnijih poslodavaca i poznat je po zahtjevu Vladi da radnicima sreže iznos minimalne plaće s aktualnih 2.814 kn bruto, podaci iz imovinske kartice ministra Đure Popijača otkrivaju da je upravo Hrvatska udruga poslodavaca vrlo darežljiv poslodavac. Na mjestu generalnog direktora HUP-a Popijač je godišnje zarađivao oko 400.000 kuna neto, što znači da su mu mjesečna primanja iznosila 33.333 kuna.

Kako Popijač navodi u imovinskoj kartici, na funkciji generalnog direktora HUP-a proveo je pet godina, od rujna 2004. do studenoga 2009. godine, što znači da je ministarsko rezanje plaće podnio nakon što je u HUP-u, pod uvjetom da mu se direktorska plaća nije mijenjala, zaradio u tom razdoblju oko dva milijuna kuna.

Ipak, osim ove za hrvatske prilike neuobičajeno visoke plaće treba napomenuti da, za razliku od Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja se financira iz obaveznog parafiskalnog nameta koji moraju plaćati sve tvrtke, HUP funkcionira kao dobrovoljna lobistička udruga poslodavaca, koja se financira isključivo putem članarina. Tvrtke ih plaćaju prema nekoliko modela, a za velike grupacije odnosno holding društva koja imaju više od 5.000 zaposlenih godišnja članarina iznosi čak 500.000 kuna.

Drugim riječima, raskošnu plaću menadžerima kao što su Đuro Popijač, Damir Kuštrak ili Davor Majetić osiguravaju samo poduzetnici koji smatraju da im koriste njihove usluge, dok primanja zaposlenih u HGK plaćaju svi poduzetnici, sviđao im se ili ne učinak te organizacije na njihovo poslovanje. A da lobiranje HUP-u sasvim dobro ide, barem kada je u pitanju hrvatska Vlada, vidi se po činjenici da su progurali svog čovjeka na poduzetnicima ključno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.