NAZNAKA PROBLEMA?

Geofoto se spaja sa talijanskim Telespaziom

Bionic
Reading

Geofoto grupa je u pregovorima o spajanju sa tvrtkom Telespazio, dijelom talijanskog konglomerata Finmeccanica, drugom po veličini industrijskom grupacijom u Italiji. Da su pregovori daleko odmaknuli, potvrdio je za Poslovni dnevnik većinski vlasnik Geofota Zvonko Biljecki

'Telespazio je jedna od tvrtki s kojom pregovaramo o spajanju te smo već dogovorili strateški razvoj dviju tvrtki kao što smo utvrdili i sinergijske učinke koji će proizaći iz tog spajanja', izjavio je Biljecki. Rekao je da format tog spajanja biti razmjena udjela. Tako bi Telespazio trebao postati vlasnik 40 posto udjela u Geofoto grupi, dok će se postotak vlasništva Telespazia u Geofotu utvrditi sljedeći tjedan. Proces spajanja bi trebao biti gotov najkasnije u travnju ove godine.

O tome što se dogodilo da je Geofoto od lovca postao lovina i da se nije ostvarilo ništa od višegodišnjih najava izlaska na Zagrebačku i Varšavsku burzu, zasad gotovo, ističe Poslovni dnevnik, nitko ne želi analizirati. Konkurenti tek podsjećaju da je unazad nekoliko godina Geofoto iznenada postao vrlo uspješan u poslovanju s državom. Ilustriraju to primjerom da je samo s Ministarstvom obrane dogovorio posao vrijedan između devet i 11 milijuna eura za kojeg konkurencija navodno nije niti znala.

Predsjednik Uprave grupe GDi Gisdata Boran Lončarić kaže pak da mu je to prvi glas da Finmeccanica i Geofoto imaju neke kontakte.

'GDi Gisdata je prije nekoliko godina planirala ući na talijansko tržište, ali smo od toga odustali nakon što je analiza pokazala da je ono zasićeno mnoštvom dobro umreženih igrača kojima je vrlo važno da imaju lokalne partnere', rekao je Lončarić za Poslovni dnevnik. Dodaje da mu nije jasno zašto bi Geofoto sada išao u prodaju s obzirom da bi on o tome razmišljao jedino ako ne vidi prostora za rast ili ima poteškoća sa servisiranjem obveza

Da ipak postoje problemi pokazuje i podatak da je Geodetski zavod Slovenije, kojeg je Geofoto kupio prije dvije godine za 4,5 milijuna eura, nedavno bankrotirao zbog čega je bez posla ostalo 75 radnika.