HOTELI NOVI NA PUTU U STEČAJ

Sudbina Orešarovog carstva u rukama je Hypo banke

25.01.2011 u 07:52

Bionic
Reading

Iako su Grad Novi Vinodolski i zaposlenici Hotela Novi predložili stečaj ovog prezaduženog turističkog poduzeća, njihova su ukupna potraživanja znatno manja od onih koje banke imaju prema posrnulom projektu Brune Orešara, pa je jasno da će odlučujuću ulogu u slučaju pokretanja stečaja imati one, prvenstveno Hypo banka, čija su potraživanja, kako neslužbeno doznajemo, oko 670 milijuna kuna

Priča o nejasnom vlasništvu nad luksuznim hotelskim poduzećem kulminirala je u travnju prošle godine, kada su odvjetnici Brune Orešara, nekadašnjeg Tuđmanovog sparing-partnera, demantirali da je bivši slavni tenisač vlasnik Hotela Novi. Odvjetnici su angažirani kako bi opovrgnuli pisanje austrijskih medija, prema kojima je projekt Hotela Novi zbog sumnje u pranje novca bio predmet istrage austrijskih istražitelja u slučaju Hypo. Braneći se od afere Hypo, Bruno Orešar, uz čije su se ime luksuzni hoteli reklamirali, tvrdio je da je samo investitor, odnosno kreditor projekta.

Stečaj prezaduženog Orešarovog projekta godinama se već prognozira, a prije nekoliko dana napravljen je i prvi konkretan korak u tom smjeru. Krajem prošlog tjedna je grupa od dvadesetak zaposlenika tvrtke Hoteli Novi, kojima plaća nije isplaćena od studenoga, a doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćivani gotovo dvije godine, zajedno s Gradom Trgovačkom sudu u Rijeci uputila zahtjev za stečaj. Gradu, njegovim komunalnim poduzećima i Turističkoj zajednici za boravišne pristojbe hotelsko poduzeće duguje 11 milijuna kuna. Ukupni dugovi prema bankama premašuju milijardu kuna, a kako doznaje tportal, najveći su dugovi prema Hypo banci i iznose 670 milijuna kuna.

Zanimljivo je što najveći vjerovnik Hypo banka ne pokreće zahtjev za stečaj, nego to čine radnici i Grad iako se prema svemu sudeći neće moći naplatiti iz stečajne mase, a s obzirom da su gotovo sve nekretnine opterećene hipotekarnim zalogom, jasno je tko će imati glavnu ulogu u određivanju sudbine ovog hotelskog poduzeća.

Odnosi suvlasnika i kreditora, bez obzira kako se predstavljali, nisu dobri, svojevremeno su se poslovno razilazili tzv. kreditor Bruno Orešar i jedan od suvlasnika - Gordan Širola, a u sukob su ušli i s institucionalnim kreditorom – Hypo bankom, koja im je u posrnuli ambiciozni projekt Hotela Novi dovela profesionalne upravljače iz Falkensteinera. Zbog sukoba s Orešarom Falkensteiner je izašao prije kraja prošle turističke sezone 2010. godine, pa bi jedan od prvih koraka najvećeg vjerovnika Hypo banke, u slučaju stečaja, mogao biti ponovno prepuštanje upravljanja nad hotelima njima.

Hypo banka vjerojatno sama ne želi pokrenuti zahtjev za stečaj zbog negativnog publiciteta, kao i činjenice da bi to morala provesti kroz poslovne knjige kao gubitak, što ne znači da nije u ovom razdoblju pokušala tražiti potencijalnog investitora kako bi naplatila svoja potraživanja. U slučaju stečaja, zbog zaposlenika bi bilo najpovoljnije da se provede stečaj s preustrojem, tako da se nastavi turistička djelatnost i pronađe novi strateški partner, koji bi s obzirom na ogromne dugove morao dokapitalizirati tvrtku.