JOŠ JEDNA 'IGRA' HYPO BANKE

Uzdrmani hotelski snovi Brune Orešara

15.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Luksuzni Hoteli Novi, čiji je kreator bivši reprezentativac i teniski partner Franje Tuđmana Bruno Orešar, opterećeni su teškim zaduženjima, ali i nategnutim odnosima idejnog kreatora i formalnog vlasnika, poduzetnika Gordana Širole, te su se našli u slijepoj ulici iz koje ih može izvući samo hitno pronalaženje svježeg kapitala

Pompozno najavljivan kao najluksuzniji turistički projekt u Hrvatskoj i najveći spa-centar u Europi, smješten uz samo more u Novom Vinodolskom, s hotelom od pet zvjezdica i luksuznim apartmanima u kojima se odmaraju Goran Ivanišević te Brena i Boba Živojinović, pokazuje se kao vrlo problematična investicija.

Iako se donedavno Bruno Orešar predstavljao kao suvlasnik, sada u medijima istupa samo kao kreditor čitavog projekta, što nam je potvrdio i formalni većinski vlasnik Hotela Novi - Gordan Širola. S opatijskim poduzetnikom Orešara vežu raniji zajednički ugostiteljski poduhvati, a tenisač je jedno vrijeme bio i direktor Široline tvrtke Lir, najvećeg dioničara Hotela Novi. Priču o nejasnom vlasništvu prije nekoliko godina je podgrijala i špekulacija da u projektu sudjeluje i kapital srpskog tenisača Bobe Živojinovića, zbog čega je nazvan 'Novi Vimbldonski'

Širola se nada da će nacionalizirani Hypo izvući projekt Novi

Do Brune Orešara telefonski nismo uspjeli doći, ali nam se javio Gordan Širola koji je kazao da je on vlasnik, 'dok je Orešar jedan od kreditora čitavog projekta i ima neka prava kao i svaki kreditor'. U razgovoru za Lider Orešar je kazao da svoje kredite može u svakom trenutku pretvoriti u vlasničke udjele. Širola je optimističan što se tiče sudbine projekta, pogotovo zbog činjenice da će Austrija nacionalizirati Hypo banku, 'pa će moći dalje stabilno poslovati'.

Luksuznim turističkim resortom Hoteli Novi d.d. upravlja tvrtka Hoteli Novi d.o.o. Kako je dioničko društvo iznajmilo sve nekretnine d.o.o.-u, a jedan dio nekretnina je kroz dokapitalizaciju prebačen i u vlasništvo d.o.o.-a, Hoteli Novi d.d. imaju prihode samo od najamnine. Oni su prošle godine iznosili 8 milijuna kuna i bili na razini kamata za kredite teške stotinjak milijuna kuna.

Kreditna zaduženja d.o.o.-a kod Hypo Alpe Adria banke znatno su veća i iznose čak oko 1,2 milijarde kuna, pa su prošlogodišnje kamate od 70 milijuna kuna trostruko nadmašivale prihod tvrtke od samo 20 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi od 70 milijuna kuna dvostruko su manji od rashoda, a budući da je tu uključena i turistička sezona, do kraja godine rezultat će biti puno gori.

Hypo banka u još jednom rizičnim projektu

I revizorska izvješća d.d.-a i d.o.o.-a Hotela Novi ukazuje na visoku hipotekarnu opterećenost nekretnina, naglašavajući da je društvima nužno 'pronalaženje rješenja da bi mogla normalno poslovati'. U mnoštvu kontroverznih projekata austrijske Hypo banke u Hrvatskoj i Orešarov se projekt, koji bi 'normalni' bankari vjerojatno ocijenili previše rizičnim, pokazao kao još jedna investicija bez pokrića. Udio vlastitog kapitala u investiciji bio je premali, a s obzirom na sadašnju situaciju planirani prihodi bili su puno veći od ostvarenih.

Iza većine Orešarovih poslovnih projekata stajala je Hypo banka, što su mediji povezivali s činjenicom da je blizak s Erwinom Truskallerom, mlađim bratom Heinza Truskallera, nekadašnjeg predsjednika Uprave Hypo banke u Hrvatskoj. Inače, Orešar je postavio Erwina Truskallera za direktora Jadrankamena, bračkog poduzeća koje je kupio u vrijeme kada je redovito igrao tenis s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Iako mu brat Heinz više nije šef banke, Hypo banka je podržala novi projekt bratova poslovnog partnera.

Hipica
, u kojoj je došlo do kadrovskih promjena upravo zato što je u Truskallerovo vrijeme navodno bila previše sklona kreditiranju rizičnih projekata, s novom upravom kao da se nije promijenila: činjenica je da je banka 'upumpala' oko 170 milijuna eura u projekt koji je već u niskoj fazi realizacije i s prvim najavama recesije evidentno ostavljao dojam uzbudljive ideje na staklenim nogama.

Sukob Orešara i Širole oko budućnosti

Kako doznaje tportal, Orešar i Širola posvađali su se oko daljnjeg usmjeravanja posrnule tvrtke. Kako joj prihodi nisu dovoljni ni za vraćanje kamata, jedini spas za Hotele Novi bio bi pronalazak strateškog partnera koji bi morao dokapitalizirati tvrtku i osmisliti koncept cjelogodišnjeg bukinga. U spašavanje je pozvan svjetski poznat hotelski lanac Radisson koji je, navodno, odustao vidjevši bilancu tvrtke.

Brena i Gordan Širola, vlasnik Hotela Novi

Paradoksalno je to da su gubici Hotela Novi d.o.o. napuhani vjerojatno zbog očekivanja velike dobiti u budućnosti, čime bi se izbjeglo plaćanje poreza. Naime, prošle godine tvrtka je poslovala s gubitkom od čak 446 milijuna kuna, od čega je 280 milijuna kuna nastalo zbog prodaje udjela u povezanim poduzećima. Udio u tvrtki Lir, vrijedan oko 140 milijuna kuna, prodan je dvjema fizičkim osobama za jednu kunu, a udio u tvrtki Bijela kuća, također vrijedan oko 140 milijuna kuna, prodan je Liru za tisuću kuna. Vlasnik Lira je Širola, a Bijele kuće - Lir, baš kao i Hotela Novi d.o.o.

Zbog neredovitih plaća, Hotele Novi već je napustio dio kvalitetnih menadžera. Kako bi Hypo banka osigurala svoja potraživanja, upravljanje hotelima preuzela je grupacija Falkensteiner, redoviti partner te banke u hotelskom biznisu. Radnici su zaprijetili štrajkom jer ih Uprava želi prebaciti u novu tvrtku Novi Spahotels & resorts - gdje gube zajamčena prava, vezana uz otpremnine i otkazne rokove, smanjuje im se plaća, a upitan je opstanak nekih radnih mjesta. Ipak, problem se s radnicima zasad rješava pregovorima oko kolektivnog ugovora, a obećano im je da će se plaća za listopad i studeni isplatiti do 20. prosinca.

Iako tvrdi da vlasnički nije uključen, Orešar je nedavno u razgovoru za časopis Lider najavio da bi se rado izvukao iz investicije, što je moguće na dva načina: dobivanjem novog kredita ili prodajom dijela imovine.