BRUNO OREŠAR

'Podmeću mi pravi krivci za aferu Hypo!'

15.03.2010 u 13:03

Bionic
Reading

Pisanje austrijskih medija, prema kojima su se istražitelji slučaja Hypo pozabavili i turističkim projektom Hoteli Novi u kojem je sudjelovao Bruno Orešar, poduzetnik i nekadašnji teniski reprezentativac demantirao je za tportal

Bečki tjednik Format izvijestio je prošli tjedan da je istraga o sumnjivim kreditima Hypo banke, koju je zbog ogromnih gubitaka sanirala država, zahvatila i tri turistička projekta u Hrvatskoj. Među njima se navode Hoteli Novi, luksuzni turistički resort u Novom Vinodolskom, čija su kreditna zaduženja kod Hypo banke nadmašila milijardu kuna. Iako je projekt Hoteli Novi lansiran uz ime Brune Orešara, nekadašnji teniski reprezentativac kasnije je tvrdio da nije suvlasnik Hotela Novi, već samo kreditor. Na priču Formata nadovezao se portal Seebiz, prema čijim izvorima Austrijanci istražuju kako je preko Hotela Novi 'oprano' 30 milijuna eura, što nam Orešar demantira.

'Svaki euro od Hypa je provjeravan'

'Ne znam ništa o istrazi, nitko s nama iz austrijske policije nije kontaktirao, svaki euro koji smo dobili od Hypo banke prekontrolirale su Hypo nekretnine, nijedna isplata nije išla prije provjere, sve je transparentno i čisto, danas naši odvjetnici pripremaju reakciju na iznesene neistine', kazao je Gordan Širola, jedan od vlasnika i član Uprave Hotela Novi.

'Nisam ni pod kakvom istragom austrijskih istražitelja, nego bivši čelnici i zaposlenici Hypo banke. Isto tako, nikad nisam bio uključen ni u kakvo 'pranje' novca Hypo banke. Većinu zaduženja u Hypo banci sam kroz prijašnje godine vratio, tako da su sadašnji dugovi bitno smanjeni (do 2 milijuna eura). Sve ostalo su bolesne izjave i podmetanje kroz anonimne izvore onih protiv kojih se vodi istraga, ne bi li se medijska pažnja usmjerila što dalje od stvarnih krivaca za probleme Hypo banke', izjavio je Bruno Orešar za tportal.

Orešar je ponovio da nije vlasnički povezan s Hotelima Novi, nego je samo kreditor projekta: 'Na početku investicije pojavio sam se isključivo kao izvođač radova, a u trenutku kada je Hypo banka obećala i potpisala, pa na dvije godine zaustavila financiranje projekta u Novom Vinodolskom, pojavio sam se kao kreditor projekta, što sam ostao do danas. Vlasnička povezanost ne postoji, ali zato postoji moj velik interes da se projekt uspješno privede kraju', zaključio je Orešar, najavljujući tužbe protiv onih koji su iznosili neistine.