FINANCIAL TIMES

'Hrvatska borba protiv korupcije šteti stranim ulagačima'

05.01.2011 u 17:15

Bionic
Reading

Privremeno zadržavanje šefa Orco grupe Jean-Francoisa Otta u pritvoru upućuje na rastući pritisak na strane investitore, piše Financial Times, pozivajući se na navode praške nekretninske kompanije

Financial Times javlja kako je Ott pušten na slobodu u utorak navečer nakon što ga je policija ispitala o navodnom gospodarskom kriminalu u Sunčanom Hvaru i podsjećaju kako se sve dogodilo nakon propale skupštine dioničara Sunčanog Hvara na kojoj se Orco i Vlada nisu mogli dogovoriti oko modela smanjenje temeljnog kapitala i pretvaranja njihovih potraživanja u ulog.

'Incident' s Ottom, kako ga naziva Financial Times, dogodio se uslijed antikorupcijske kampanje koja se vodi u Hrvatskoj, a koja je ranije dovela i do uhićenja hrvatskog premijera Ive Sanadera.

FT piše da, iako je borba protiv korupcije neophodna za ulazak Hrvatske u EU, ona isto tako kratkoročno usporava ekonomiju. 'Strani investitori dosad su velike odustali od poslova u Hrvatskoj. Nekoliko lokalnih biznismena uhićeno i optuženo za korupciju u koju su uvučeni i državni dužnosnici, tijekom borbe protiv korupcije koju je pokrenula Kosor', piše FT.

List prenosi i Ottovu izjavu za HTV u kojoj je izrazio svoje iznenađenje privođenjem. Petra Zdenkova, glasnogovornica Orca, izjavila je kako takvo tretiranje Otta smatra neprihvatljivim. Napominje kako Orco posjeduje 55 posto dionica Sunčanog Hvara, no da Ott nije jedan od direktora kompanije. Zdenkova je izjavila kako je Orco uložio više od 86 milijuna dolara u Hrvatsku te da Ott nikada nije postupao mimo zakona, također smatra kako je pritvaranje Otta i činjenica da je to procurilo u medije pokušaj da ga se diskreditira.