USPON SLOBODANA VUČIČEVIĆA

U Magmu ulazi bivši šef Droga Kolinske

27.12.2010 u 14:49

Bionic
Reading

Većinski je vlasnik NCA Investment Grupe, novog strateškog partnera Fižulićeve Magme Slobodan Vučičević (48), srpski biznismen s američkim državljanstvom

Srpski biznismen s američkom putovnicom najpoznatiji je kao donedavno prvi čovjek slovenske Droge Kolinske, koju je ove godine preuzela Atlantic grupa. Vučičević je podržao ulazak Emila Tedeschija u Drogu istaknuvši da Drogini brendovi dolaze u sigurne ruke. Prodajom svojeg manjinskog udjela od pet posto, inkasirao je 12 milijuna eura.

NCA Investment Group Vučičević je osnovao 2005. godine, a tvrtka je dosad najviše ulagala u medije, turizam i prehrambenu industriju. NCA je donedavno bio suvlasnik beogradske radiotelevizije B92, koju je ove godine preuzela tvrtka Astonko u mješovitom vlasništvu investicijskog fonda East Capital i grčke tvrtka Lake Badei.

Vučičević je nedavno pokrenuo i veliki turistički projekt na obalama Dunava u Srbiji. Njegova kompanija Silver Lake Resort u vlasništvu NCA grupe planira na površini od 50 tisuća metara kvadratnih izgraditi nekoliko hotela visoke kategorije, luksuzne apartmane i vile te rekreativne objekte s tematski sagrađenim terenima i marinom na obali Dunava.

Jedan od najuspješnijih srpskih biznismena prvi je kapital zaradio 80-ih godina u SAD-u gdje se bavio glazbom. U vrijeme Ante Markovića vratio se u Beograd i počeo se baviti uvoznim poslovima vezanim uz strojeve za prženje kave.

Vučičevićev brzi poslovni uspon kreće 1998. kada osniva tvrtku za proizvodnju kave Grand Prom i stvara prvi privatni domaći brend – kavu Grand, kojim za samo nekoliko godina osvaja većinski udio na tržištima Srbije i BiH.

Grand Prom prodaje DrogaKolinskoj, a novac od prodaje ulaže u kupnju konditorske tvrtke Soko Štark. I tu tvrtku prodaje Slovencima, ali ostaje direktor Grand Proma i DrogaKolinske za JI Europu - do dolaska Tedeschija.