POTROŠAČKA KLIMA

Hrvati ne vjeruju u poboljšanje standarda

15.12.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Samo oko 12 posto hrvatskih kućanstava nada se da će im u 2011. financijska situacija biti barem malo bolja, pokazuju rezultati istraživanja Gfk-a o potrošačkoj klimi u Hrvatskoj

Prema rezultatima ovogodišnjeg drugog vala istraživanja GfK Barometar naša kućanstva ne očekuju poboljšanje životnih uvjeta u sljedećih godinu dana.

Tek oko sedam posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, 41 posto kućanstava smatra da su ostali na istom, a za više od polovice kućanstava (53 posto) sadašnje financijsko stanje je lošije nego prije godinu dana.

U sljedećih godinu dana oko 12 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 44 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali čak 41 posto ocjenjuje da će im biti lošije.

Izražene uobičajenom prosječnom ocjenom (od 1 - znatno gore do 5 - znatno bolje) financije kućanstava za sljedećih 12 mjeseci iznose tek 2,6. Za proteklih godinu dana najlošiju ocjenu dali su ispitanici u sjevernoj Hrvatskoj (63 posto ih navodi lošiju financijsku situaciju kućanstva) s prosječnom ocjenom od samo 2,08.

Kod pogleda na financije u sljedećih godinu dana i opet se najviše ističu ispitanici u sjevernoj Hrvatskoj – 60 posto smatra da će im financije biti lošije (prosječna ocjena 2,25).