NAJVIŠE NA MEDITERANU

Zbog ekstremnih vrućina poskupjela struja, pogledajte kako se kreću cijene diljem Europe

12.08.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Još jedna posljedica velikih ovoljetnih vrućina i manjka vjetra širom južne i jugoistočne Europe jest i poskupljenje električne energije.

Tržišta širom Europe muku muče s rastućom potražnjom za električnom energijom, a već smo pisali kako i cijene plina rastu.

Tržišne spot cijene na EPEX-u pokazuju rastući trend u ključnim državama:

  • Francuska: utorak €/99,17MWh, srijeda 104,94 €/MWh
  • Njemačka: utorak €/100,76MWh, srijeda 106,54 €/MWh
  • Nizozemska: utorak 100,22 €/MWh, srijeda 106,00 €/MWh
  • Velika Britanija: utorak 106,52 GBP/MWh, Srijeda 103,55 GBP/MWh

Snažan rast podržali su ugovori o europskom plinu za dan unaprijed koji su u utorak ponovno koketirali s višegodišnjim maksimumima jer su se tržišta prilagodila daljnjim ograničenjima opskrbe plinom, piše ICIS.

Prema nedavnoj analizi ICIS-a, ključni europski energenti zaključani su u svom najekstremnijem rekordnom uspjehu sa zimskim premijskim nagomilavanjem dobitaka na prednjoj strani krivulje.

Regionalne osnove povezane s vremenskim prilikama pojačale su ovaj rizik rasta, što je imalo posebne posljedice na španjolsku i grčku energetsku moć.

  • +7
Vrućina u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Toplinski valovi u južnoj i jugoistočnoj Europi povećali su potražnju za energijom iz klima uređaja, dok je ispodprosječna proizvodnja vjetra održala potražnju za plinom visokom u energetskom sektoru.

Španjolska je jedno od najteže pogođenih tržišta, a spot cijene električne energije u zemlji udvostručile su se od početka godine. Prosječna dnevna spot cijena u srpnju dosegla je 93,50 €/MWh prema OMIE -u, tri puta više od cijena u istom mjesecu prošle godine. Trend se nastavio u kolovozu, a posljednja tri trgovinska dana donijela su obaranje povijesnih cjenovnih rekorda.

Jedan španjolski trgovac rekao je kako očekuje da će cijene nastaviti s testiranjem novih vrhunaca kako temperature budu i dalje rasle.

"Povećanje cijena plina i ugljika uslijed niske proizvodnje vjetra ključni su razlozi za rekordne cijene", rekao je.

"Cijene će najvjerojatnije nastaviti rasti sljedećih dana zbog povećane potražnje s toplinskim valom koji počinje u četvrtak i donijet će temperature oko 47ºC", dodao je trgovac.

Trgovac je također rekao: "Morate se protegnuti na terminske ugovore za 2025. i 2026. godinu kako biste pronašli cijene niže od onih zabilježenih u travnju."

Toplinski valovi također su poharali dijelove jugoistočne Europe, a gorući uvjeti povećali su potražnju za hlađenjem uslijed prekida u nuklearnim i plinskim postrojenjima koja nisu mogla raditi po vrućini.

Cijene električne energije u Grčkoj u prvom mjesecu po prvi su put skočile preko 100 €/MWh prema evidenciji ICIS-a. Prethodni mjesec grčkog osnovnog opterećenja podmirio se na 114 eura/MWh, što je povećanje od 78% u odnosu na početak godine.

Osim potražnje uzrokovane vremenskim prilikama i rastućih troškova goriva, cijene električne energije podignute su i ograničenim prekograničnim kapacitetima. Uzimajući sve faktore u obzir, cijene će vjerojatno nastaviti testirati nove vrhunce u narednim danima.