drugi blok upitan

Slovenci u problemu: Austrijanci masovno potpisuju peticiju protiv nuklearke Krško

28.07.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Austrija se već dulje službeno protivi izgradnji drugog bloka nuklearke Krško, međutim novost je to što se posljednjih dana potpisuje online peticija protiv Krškog i očito je da Austrijanci masovno iskazuju nezadovoljstvo slovenskim planovima

Global 2000, poznata austrijska neovisna organizacija za zaštitu okoliša - čija je šefica (politička direktorica) od 2014. do 2019. bila Leonore Gewessler, trenutna austrijska ministrica za zaštitu klime, ekologiju, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju - usredotočuje se na svojoj web stranici na fotografiju muškarca s plinskom maskom i velikim natpisom: 'Stop za seizmičku Nuklearnu elektranu Krško - potpišite odmah!'.

Iz Globala 2000 kažu da im je cilj prikupiti 50.000 potpisa. U trenutku pisanja ovog teksta broj potpisa dosegnuo je 47.248.

'Slovenija odbacuje austrijsku paušalnu kritiku atomske energije', bili su naslovi u nekoliko austrijskih medija prije nekoliko dana, nakon što je Aleksander Geržina, novi slovenski veleposlanik u Austriji, dao poduži intervju austrijskoj novinskoj agenciji APA. Geržina je govorio o nekoliko tema, ali očito je da je za mnoge u Austriji Nuklearna elektrana Krško (NEK) problematična i potencijalno opasna. Taj se sentiment neće promijeniti ni nakon ovog intervjua, u kojem je, kako prenosi ORF, veleposlanik rekao da Slovenija vrlo ozbiljno shvaća austrijsku zabrinutost, a istovremeno je kritizirao paušalne osude atomske energije.

Nakon što je Slovenija nedavno izdala energetsku dozvolu, što je prvi korak prema postavljanju drugog bloka Krškog, austrijska ministrica zaštite okoliša Gewessler ponovila je 'veliku zabrinutost Austrije' zbog tih planova.

Na marginama neformalnog sastanka ministara zaštite okoliša na Brdu kod Kranja pozvala je, među ostalim, slovenskog kolegu Andreja Vizjaka da međunarodni stručnjaci preispitaju seizmičku opasnost tog područja. Produljenje vijeka trajanja postojeće jedinice Nuklearne elektrane Krško, koja se nalazi oko 100 kilometara od granice s Austrijom, kao i planirani drugi blok, smatraju Austrijanci, predstavljaju 'rizik za stanovnike Austrije'.

  • +9
Nuklearna elektrana Krško Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX