SLIJEDI SUSRET

Vučković: Na dio zahtjeva poljoprivrednika već smo pozitivno odgovorili

19.02.2024 u 19:55

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je, komentirajući prosvjede poljoprivrednika u Đakovu i Čakovcu, izjavila da su prosvjedi legitimni, da će se sastati s poljoprivrednicima te da je Ministarstvo poljoprivrede na dio zahtjeva HPK već pozitivno odgovorilo pisanim putem

Poljoprivrednici su danas prosvjedovali u Đakovu i Čakovcu kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju te dali potporu potporu europskim kolegama koji već neko vrijeme prosvjeduju protiv zajedničke europske poljoprivredne politike (ZPP) za koju kažu da uništava proizvođače i selo.

Vučković je izjavila da su prošli tjedan dobili deset zahtjeva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK). "Dobar dio zahtjeva je razumljiv, o njima svakako treba razgovarati, a na dio njih smo već pozitivno, pisanim putem odgovorili", istaknula je Vučković u izjavi novinarima.

Ministrica se slaže sa zahtjevom da sustav treba rasteretiti vezano uz administrativna kontrolna opterećenja, a razumije i problematiku oko prilaganja geotagiranih fotografija. Sagledavamo situaciju s geotagiranim fotografijama, koja iziskuje velike administrativne napore i vrijeme poljoprivrednika, kazala je, napominjući kako se to neće moći riješiti bez suradnje s Europskom komisijom (EK). "Podnijeli smo određene prijedloge pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat", rekla je Vučković.

Naime, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, dostava geotagiranih fotografija putem AgroGTF mobilne aplikacije obavezna je kao dokaz pojedinih aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu. Dio poljoprivrednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kažu da se ne snalaze najbolje s mobilnih tehnologijama i da njihov primarni poziv nije slikanje, nego proizvodnja hrane.

  • +13
Prosvjed poljoprivrednika u Đakovu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Geotagirana fotografija je fotografija koja sadrži geografsku lokaciju. Nastaje dodjelom geografske širine i dužine fotografiji, a dodatno može prikazivati i nadmorsku visinu, smjer i drugo. Automatsko geotagiranje koristi ugrađeni globalni pozicijski sustav GPS u uređaju za fotografiranje, a primjenjuje se kroz informacijski sustav Agencije za plaćanja.

Vezano uz administrativna rasterećenja, Vučković vjeruje kako će se dio toga uspjeti riješiti na nacionalnoj razini.

Što se tiče problema uvoza i uvoznih lobija koji, po mišljenju poljoprivrednika, uništavaju male proizvođač,e Vučković je rekla kako će Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s nadležnim tijelima, vidjeti što se još može napraviti kako bi se poljoprivrednike uvjerilo da je kontrolni sustav dobar ali i da se može nadograditi, povećati broj kontrola itd.